2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Egyéb XII.kerület

Korszerűsítették az Onkológiai Intézetet

Elkészült az Épületenergetikai korszerűsítés az Országos Onkológiai Intézetben. A Kékgolyó utcai intézményben pályázaton nyert valamivel több, mint 510 millión forintból kapott új hőszigetelést és gépészetet az 1-20-as, a 2-es, a 11-es, a 14-es és a 15-ös számú épület.

Országos Onkológiai Intézet korszerűsítés (Fotó: Máté Krisztián)

A támogatásból összesen 22 ezer 600 négyzetméteren dolgoztak, 5900 négyzetméternyi felületet láttak el homlokzati szigeteléssel, 1100 nyílászárót cseréltek ki, és 526 darab termosztátos radiátorszelepet szereltek fel. Ennek köszönhetően a várható hőenergia-fogyasztás az előző évi 30 ezer GJ-ról 22 ezerre csökkenhet. Az éves szén-dioxid kibocsátás pedig 492 tonnáról 350 körüli értékre csökken.


Kásler Miklós Országos Onkológiai Intézet korszerűsítés (Fotó: Máté Krisztián)

Prof dr. Kásler Miklós főigazgató főorvos

– Jelentős beruházás volt ez számunkra, az intézet kondíciói nagymértékben javultak. A környezetvédelmi szempontok mellett az osztályokon fekvő súlyos betegek komfortérzetét is javítja, ha a nyári kánikulában hűsebbek a szobák, vagy a téli hidegben gazdaságosabban lehet meleg – fogalmazott Prof. dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója.

Az intézet több mint fél évszázada a magyar onkológia epidemiológiai, szervezési, módszertani, terápiás, kutatási és oktatási központja. Közép- és Kelet-Európában az egyetlen átfogó rákcentrum, kiváló nemzetközi elismertséggel és 95 százalék feletti betegelégedettségi mutatóval.


Országos Onkológiai Intézet korszerűsítés (Fotó: Máté Krisztián)

A Schwartzer-féle Budapesti Elmegyógyintézet kaszinó épülete

A mai országos intézményről talán kevesen tudják, hogy kezdetben ezen a helyen egy magánkórház volt. Schwartzer Ferenc 1850-ben hozta létre „magánőrüldéjét”, amely 1852-ben költözött Budára. A Kékgolyó utcai magánkórház 9 hold területen, 50 beteg fogadására alkalmas elmegyógyintézményként működött, ahol 1-2 ágyas szobákban helyezték el a pácienseket, akik „sétahelyeiken virágos kertben, árnyas fákkal és padokkal teli parkban, illetve a férfiak külön kaszinóban a hölgyek pedig Jóság teremben tölthették szabadidejüket.

Országos Onkológiai Intézet korszerűsítés (Fotó: Máté Krisztián)

A férfi kaszinó épülete

Schwartzer Ferenc orvos-sebészdoktor, egyetemi magántanár és elmegyógyintézet-tulajdonos, a magyar tudományos elmekórtan megalapítója 1878-ig volt magánőrüldéje igazgatója. 1877-ben fia, Ottó vette át az intézmény vezetését.

Később az elmegyógyintézetből Siesta Szanatórium lett, ahol 1938-ban Babits Mihály is gyógyult. Ezt ma az 1-es számú (egykori villa) épület aulájában elhelyezett márványtábla is megörökíti, amelyet 2005-ben helyeztek ki „intézetünk halhatatlan betegének emlékére”.

Országos Onkológiai Intézet korszerűsítés (Fotó: Máté Krisztián)

“Jóság” női pavilon – elkülönített hatalmas parkkal

Kapcsolódó Cikkek