2020. február 26., szerda
Géza

Egyéb X.kerület

Kutyaiskola a gazdiknak is

Trükkös kutyasuli működik Kőbányán. Speciális módszerüknek köszönhetően mire a négylábú végigcsinálja a képzést, a gazdi is átesik egy jó kis önismereti tréningen. A végeredmény: okos kutya, magabiztos gazdi, békés egymás mellett élés más kutyákkal és a nem kutyásokkal.

A Kőbányai Kutyasuli 2013-as megnyitását több dolog együttállása eredményezte: a kerületi önkormányzat megkeresése egy a kutyás és nem kutyás közösségek békés egymás mellett élését célzó programja kapcsán, a Tükör Módszer oktatói közösségének szándéka és a növekvő igény a gazdák részéről.


– A Tükör Módszert a Népszigeti Kutyaiskolán fejlesztették ki – magyarázta Száraz Katalin vezetőoktató. – Alapja, hogy a kutya a gazdája tükre, ezért ha valamit a kutyám viselkedésében szeretnék megváltoztatni, akkor azon kell elgondolkodnom, nekem mit kell másképp csinálnom.  Például sokszor látni kistestű kutyákat, akik a pórázt megfeszítve acsarognak és megugatnak más kutyákat. A gazdik ilyenkor legtöbbször felkapják az ölükbe a kutyát. A kutya ilyen viselkedése az esetek többségében félelemből fakad, de a gazdáé is, ez pedig tovább növeli a feszültséget. A gazda ilyenkor a simogatással, felkapással ráerősít a kutya viselkedésére. Ha azonban nyugodt maradna, nem az rögzülne a kutyában, hogy neki kell megvédenie magát és a gazdát is.

Kutyasuli és ovi kőbányán (Fotó: Máté Krisztián)

(Fotó: Máté Krisztián)

A Kőbányai Kutyasuli tanfolyamain éppen ezért a gazdáknak ugyanannyit kell „dolgozniuk”, mint kedvenceiknek, számukra ez felér egy önismereti tréninggel. Az oktatók segítenek meglátniuk, hogy egy-egy helyzetben hogyan viselkednek.


–  A nevünk kutyaiskola, de igazából gazdiképzés folyik – mondta nevetve Száraz Katalin. A Lokálnak elmagyarázta a módszer alapjait.

– A Tükör Módszer hármas pillérre épül. Az első a tanítás, ami nálunk kizárólag pozitív megerősítéssel, motivációval  történik. Az a célunk, hogy a kutya szeressen dolgozni és ezzel erősödjön a kutya és a gazda közti kapcsolat.  A második pillér az életmód. A kutya nem egy szobában tartásra kifejlesztett állat, mindig megvolt a feladata, a munkája. Ezért igényli a gazdával való közös feladatokat. Olyan tevékenységeket, kutyás sportokat kell találni, amelyben a kutya a sok energiáját le tudja vezetni. A harmadik pillér a viszonyrendezés, azaz, hogy úgy éljünk együtt, hogy a kutya elfogadja a gazda vezető szerepét. A kutyának alapvetően szüksége van szabályokra, korlátokra. Ha ezt nem kapja meg, sokszor szó szerint beteggé teszi a felelősség, amit a számára átláthatatlan városi élet ró rá.

20140308_083310 20140920_095344

A Kőbányai Kutyasuli egyik fő célja, hogy olyan kutyatartásra nevelje a gazdákat, hogy az utcán, a köztereken ne zavarják azokat sem, akik nem szeretik az ebeket. A békés együttélés alapjait pedig már a kölyökkutyáknál el lehet, sőt el is kell kezdeni kialakítani. Ennek érdekében kutyaovit is működtetnek, ahol a kölykök szocializációját segítik elő.

TukorModszerLogo

Kapcsolódó Cikkek

  • T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    Nem érti T. Mészáros András, Érd korábbi polgáremtere, hogy utódja és jogászai fizetés helyett miért rágódnak a szerződésen menza-ügyben! A csaknem ötezer ember – köztük sok gyerek, illetve speciális étkezést igénylő felnőtt és időskorú  – ebédjét szállító cégnek immár több, mint 300 millió forinttal tartozik hivatal, stílszerűen szólva, fizetés helyett a szerződésen keresnek fogást.

  • Elbúcsúztak a katonák

    Elbúcsúztak a katonák

    -Bizonyítsák, be hogy a magyar katona még mindig a legjobb a világon! – mondta Szloszjár Balázs  az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a debreceni Kossuth téren, ahol  a Magyar Honvédség KFOR (Kosovo Force) Kontingens 22.