EUR: 338,66 Ft
CHF: 318,57 Ft
2020. február 27., csütörtök
Edina

Egyéb XVI.kerület

Luxuslakópark a múltszázadból

A mai szóhasználattal élve,  luxuslakóparkot hoztak létre az 1800-as évek végétől Mátyásföldön, amikor gombamód elkezdtek szaporodni itt a villák. Ha megpróbálunk egy turista szemével rácsodálkozni a patinás épületekre, különleges időutazásban lehet részünk.

 

Eladó villák Mátyásföldön ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Kívülről gyönyörűen fel van újítva az híres Antoinett-nyaraló
( Fotó_ Sáfár Tibor)

A 16. kerület ómátyásföldi részén számos gyönyörű épület található. Jó részükön ott virít az “Eladó” tábla is, és nem csekély összegekért lehet megvásárolni a történelmi épületeket. Állapottól és mérettől függően, a 30 milliótól  a közel 400 millió forintig terjednek az árak. Új lakóra vár Mátyásföld egyik legszebb villája is, a híres Antoinett-nyaraló, melyet Paulheim Ferenc, az egykori székesfővárosi főépítész tervezett 1897-ben.


Eladó villák Mátyásföldön ( Fotó_ Sáfár Tibor)

A gyönyörű kovácsoltvas kerítés is eleganciát tükröz
( Fotó_ Sáfár Tibor)

 

 

 

 

A Táncsics utcában is vevőre vár az az épület, amelyet az 1890-es évek második felében építtetett  Zehntbauer Gyula mérnök, a helyiérdekű vasúttársaság későbbi felügyelője. Kertész Ágnes, a Kertvárosi Időutazó szervezője minden évben rendhagyó helytörténeti sétán mutatja meg az érdeklődőknek, hol nyaralt, pihent és mulatott a századelő elitje. Az 1887-ben alapított üdülőtelep egyébként a kor legsikkesebb helye volt. Lenyűgöző terek ölelik körül a villákat, ennek az az oka, hogy  600 négyszögölnél kisebb telekre tilos volt építkezni. 1918-tól a nemzetközi arisztokrácia is felfedezte: közvetlen légi járattal lehet ide lejutni, amely Budapest-Bécs között közlekedett.

Eladó villák Mátyásföldön ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Az egyik eladó Táncsics utcai villa 
( Fotó_ Sáfár Tibor)

( Fotó_ Sáfár Tibor)

Kapcsolódó Cikkek

  • Mintha győztek volna: döntetlen

    Mintha győztek volna: döntetlen

    A Tatabánya szombaton Győrben 24-24-es döntetlent játszott a francia Pays d’Aix Université Club csapatával a férfi kézilabda…

  • Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

    Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

    A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége idén már harmadszor tartott úgynevezett lélekmozgató órákat az ország számos pontján. A diákok a testnevelés és osztályfőnöki órák keretében ismerkedhettek meg a fogyatékkal élők mindennapjaival és sportolási lehetőségeivel.