2020. április 01., szerda
Hugó

Egyéb IX.kerület

Magyar fejlesztésű autó segíti a tűzoltókat

A ferencvárosi tűzoltóságon mutatták be a legújabb magyar fejlesztésű, kisméretű, HEROS-AQUADUX-X 1500 elnevezésű, középkategóriájú tűzoltóautót. Az új kihívásoknak megfelelően egyre gyakrabban van ugyanis szükség speciális képességekkel rendelkező korszerű, megbízható gépjárművekre, ilyen az új is, melynek dinamikus mozgású fecskendőjét  úgy alakították ki, hogy már egy fél raj is eredményes beavatkozást hajthasson végre vele. A futóművet és a fékrendszert úgy méretezték, hogy elviselje a folyamatos, akár rendkívüli terhelést, emellett megfeleljen a hazai úthálózat, az időjárás, illetve a különleges a bevetési feladatok jelentette kihívásoknak is. A felépítmény kivitelezésénél leginkább alumínium alapanyagokat használtak, amelyek garantálják a hosszú élettartamot.

Budapest, 2015. július 29. Oltási bemutató a hazai fejlesztésű Heros Aquadux X 1500-as típusú gépjárműfecskendő bemutatóján Budapesten, a IX. kerületi tűzoltóságon 2015. július 29-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

.
MTI Fotó: Kovács Tamás

A kilencedik kerületi tűzoltók előbb egy égő autón, majd egy tálcatűzön mutatták be a gépkocsi oltóberendezését, a látottakat Kanyó Ferenc alezredes, fővárosi tűzoltósági főfelügyelő kommentálta. Elmagyarázta az ultra magas nyomású rendszer lényegét, hogy a vízköddel oltó berendezés nemcsak megfelelő méretű cseppekké porlasztja az oltóvizet, hanem kellő sebességgel is juttatja a tűzhöz. A tömlőkezelés sem nehéz, a hatvan méteres tömlő vízzel teljesen feltöltve is csak körülbelül hét kilót nyom.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek