2019. február 15., péntek
Georgina, Kolos

Aktuális

Már a bíróság előtt a sztrádakartell ügye

Négy hónapos huzavonát követően végre döntött a versenyhivatal az M4-es autópálya-építés kapcsán tett kartell bejelentésről. Arra jutottak, hogy nincs miért eljárást indítani az ügyben. Az érintett cégek – köztük a Simicska Lajos nagyvállalkozóhoz köthető Közgép – viszont hiába is bontanának pezsgőt, mivel valaki a bíróságon támadta meg a hatóság végzését.

M4, autópálya, sztráda

Még nagy port kavarhat

Nem indít eljárást a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az M4-es autópálya megépítése kapcsán benyújtott kartellbejelentés nyomán – közölte a Lokál megkeresésére a szervezet. Mint mondták, a szóban forgó jelzést ugyan elbírálták, de arra a megállapításra jutottak, hogy a hatóság beavatkozása nem indokolt. Ezt azzal magyarázták, hogy szerintük nem állnak fenn azok a feltételek, amelyek szükségessé tennék egy esetleges eljárás lefolytatását. Ezzel tehát a GVH azt is kimondta, hogy a kilométerenként átlagosan négy milliárd forintot felemésztő M4-es projekt sem a közérdeket, sem a szabad versenyt nem sértette.


Ismert, a kormány még március végén jelentette be, hogy kartellgyanú miatt azonnali hatállyal leállítja az Abony-Fegyvernek közötti sztrádaberuházást. Ezt a lépést a kabinet akkor éppen a kiugróan magas ár miatt találta elengedhetetlennek. A fejlesztésben jó néhány cég bírt érdekeltséggel: a Colas-Swietelsky konzorcium egy 46,7 milliárd forintos részt, a Közgép-A-Híd páros egy 32,5 milliárdosat, míg a Strabag egy 31,5 milliárdos porciót nyert el. A durván harminc kilométeres pálya összköltsége meghaladta a 110 milliárd forintot.

A kormány döntését követően, április közepén aztán a kartellgyanúról szóló hivatalos bejelentés is megérkezett a versenyhivatalhoz. Annak, hogy a GVH megalapozottnak találja-e a vádat, azért is volt nagy jelentősége, mert az ennek nyomán kezdeményezett eljárás végén tízmilliárdokban mérhető bírság is a nyakába szakadhatott volna az elmarasztalt vállalkozásoknak. Sőt, mivel az M4-es győzteseit közbeszerzés során választották ki, az ilyen kiírásokon kartellezőkre még börtönbüntetés is kiszabható. A versenyhivatalnak eredendően hatvan napja volt kialakítania az álláspontját a projektről, ez azonban rövidnek bizonyult, ezért aztán még hatvan nappal megtoldotta a határidőt. Így következhetett be, hogy a tavasz közepén beérkezett jelzésről csak a nyár végére sikerült határozni.


GVH, versenyhivatal, logóA GVH ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a mostani végzése nem jogerős, vagyis korai még fellélegeznie a meggyanúsított cégeknek. Így az utóbbi hónapokban egyébként is zaklatott időszakot letudó Simicska Lajos Közgépe sem úszta még meg az ügyet. A versenyhivatalnál ugyanis hiába született számukra kedvező döntés, ezt az eredeti bejelentést tevő fél megtámadta a bíróságon. Bár a hatóság arra nem tért ki, hogy konkrétan kihez fűződik a kartell jelzése, korábban azt közölték lapunkkal, hogy a Miniszterelnökségtől érkezett a panasz. Ez esetben az a furcsa helyzet állt elő, hogy a GVH, mint az Országgyűlés ellenőrzése alatt álló államigazgatási szerv a miniszterelnök irányításával működő csúcstárcával bonyolódott vitába.

Kapcsolódó Cikkek