EUR: 339,66 Ft
CHF: 319,53 Ft
2020. február 26., szerda
Géza

Extra

Még megélte kislánya egyéves születésnapját Czeizel Endre

Bár pontosan nem lehet tudni, mikor született Czeizel Endre kislánya, Fanni, az biztos, hogy augusztusban ünnepli első születésnapját. Így édesapja egyszer még utoljára karjaiba zárhatta legkisebb gyermekét, mielőtt örökre lehunyta a szemét…

Czeizel Endre 1973 óta végzett genetikai tanácsadást, kidolgozta az úgynevezett magyar módszert, az 1980-as években pedig az optimális családtervezési modellt, majd szolgáltatást. Magyarországon több mint 75 ezer “Czeizel-bébi” született. Elsőként igazolta a magzatvédő vitamin szerepét a fejlődési rendellenességek megelőzésében, elsőként írta le számos veleszületett rendellenesség előfordulási sajátosságait.

– Csak az jöjjön el a temetésemre, aki engem szeret – mondta korábban egy interjúban Dr. Czeizel Endre, aki augusztus 10-én hajnalban hunyt el 80 évesen. Az ismert orvos-genetikus 2013-ban tudta meg, hogy leukémiás, akkor azt mondta az orvosa, ha vállalja a kemoterápiát, akkor is csak két éve van hátra. Ez idén májusban lejárt, ezért a professzor minden egyes további napot ajándéknak tartott. Orvosként tisztában volt vele, hogy elkerülhetetlen a vég, ezért már korábban végrendeletet írt és eltetette a DNS-ét is.


– Azt kértem, hogy azt tegyék bele az urnába. Miért a hamvaim lennének benne? Mi értelme van annak, hogy tetemeket teszünk sírokba vagy hamut az urnába? Az lenne a korszerű, ha mindenkinek a DNS-ét őriznénk – vetette fel. Tudta, nem élt hiába: szakmai sikerei mellett a gyerekei jelentették számára a jövőt. Az elmúlt években sokat cikkeztek a professzor magánéletéről, aki nemrég megjelent könyvében maga ír arról, hogy felesége mellett volt egy másik nő is az életében: Dóra, akivel a hétvégéket töltötte. Nyolc évvel ezelőtt született tőle az első közös gyermekük, Andriska. Pont egy éve, augusztusban pedig megérkezett a kislányuk, Fanni is. Fanni még túl kicsi ahhoz, hogy felfogja pontosan mi történt, és édesapjáról sem lesznek személyes emlékei, ám a családja minden bizonnyal mindent megtesz majd azért, hogy édesapja emlékét életben tartsák benne.

Kapcsolódó Cikkek