2020. február 25., kedd
Mátyás

Külföld

Megvan Szöul és Washington terve Észak-korea ellen

Háborús műveleti tervet írt alá Dél-Korea és az Egyesült Államok azzal a céllal, hogy egy fegyveres konfliktus esetén gyorsan eltávolíthassák Észak-Koreából az ország tömegpusztító fegyvereit – közölte csütörtökön egy dél-koreai illetékes.

A két ország hadseregének vezérkari főnökei júniusban hagyták jóvá az OPLAN 2015 című dokumentumot, melynek előírásai akkor lépnének életbe, ha háború törne ki a Koreai-félszigeten – magyarázta a tisztségviselő.


A műveleti terv Észak-Korea tömegpusztító fegyvereinek, azaz atombombáinak, nukleáris rakétáinak és biokémiai fegyvereinek támadó jellegű eltávolítására összpontosít, valamint arra, hogy vészhelyzet esetén megelőző csapást hajtsanak végre ellenük.

Az OPLAN 2015 terv az eddig érvényben lévő OPLAN 5027-et váltotta fel. Az elmúlt évtizedekben az OPLAN 5027 és a korábbi, hasonló műveleti tervek azzal foglalkoztak, hogy Dél-Korea és az Egyesült Államok hogyan egyesítené erőit a két Korea közötti, esetleges háború esetén.

Az új terv végrehajtását Szöul szerint már ki is próbálták: a dél-koreai és az amerikai katonaság erői közös hadgyakorlatot hajtottak végre, s ennek során annak szimulálására helyezték a hangsúlyt, hogyan minimalizálnák a károkat, ha Észak-Korea biokémiai fegyvereket vetne be.

Más források szerint még ki kell dolgozni mindkét hadsereg számára az OPLAN 2015 részleteit.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sok gyerek megsérült! Szándékosan hajtott tömegbe a gázoló

  Sok gyerek megsérült! Szándékosan hajtott tömegbe a gázoló

  Szándékos volt a németországi Volkmarsenben hétfőn egy farsangi felvonuláson történt tömeges gázolás, a feltételezett elkövetőt elfogták, és eljárást indítottak ellene emberölési kísérlet gyanúja miatt – közölték a helyi hatóságok.

 • A nap képe: Rubik-Mona Lisa

  A nap képe: Rubik-Mona Lisa

  Rubik Ernő világhódító találmánya nem mindennapi alkotásra inspirálta a az Invader névre hallgató utcaművészt. A férfi  330 darab Rubik-kockából készítette el a világhírű Mona Lisa mását, amely most 480 200 euróért, vagyis kb.

 • Négyszáz kilós szobrot loptak

  Négyszáz kilós szobrot loptak

  Hatalmas veszteség érte Rio de Janeiro városát, ugyanis ismeretlen tolvajok elloptak egy négyszáz kilogramm súlyú, két méter magas bronzszobrot, ami Brazília első elnökének, Marechal Deodorónak anyját ábrázolja.