EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Egyéb IV.kerület

Miért éppen a Görgey?

(Fotó: Újpest-Káposztásmegyer/facebook)

A burkolatot utoljára 1957-ben cserélték (Fotó: Újpest-Káposztásmegyer/facebook)

Jó ütemben halad a Görgey Artúr utca felújítása, amelyre ezért van szükség, mert az útburkolat állapota mára olyannyira leromlott, hogy a közlekedés veszélyessé vált. A Budapesti Közlekedési Központ felújítja a villamosvágányokat is.

A Görgey Artúr utca Budapest legrégebben felújított utcája. A burkolatot utoljára 1957-ben cserélték, a meglévő villamospálya 1975-ben épült. Az út rossz állapota miatt a személyautók is évek óta a vágányokra kényszerülnek – olvasható a BKK oldalán. A nagypaneles villamospálya állapota is olyan mértékben leromlott, hogy a 12-es és 14-es villamos csak csökkentett sebességgel haladhat rajta. Mivel nincs kiépített megálló, az utasok az úttestre szálltak le. A villamosok közlekedéséhez szükséges felsővezeték-hálózat, az azokat tartó oszlopok és az áramellátási rendszer szintén rekonstrukcióra szorul, ahogy a járda sincs megfelelő állapotban, illetve a zöldfelületek is rendezetlenek.


Most végre új, bazaltbeton burkolatú, csendes villamospálya épül, melyen a személyautók is közlekedhetnek. Az út mellett aszfaltozott kerékpársávokat alakítanak ki, az úttest két oldalán parkolósávok lesznek. A Vécsey Károly utcánál visszaépül a korábban elbontott vágánykapcsolat, tehát szükség esetén lehetséges a villamosok visszafordítása.

Mindenhol akadálymentes, 26 cm szegélymagasságú peronok épülnek térkő burkolattal, a villamosokra így kényelmesebben és biztonságosabban lehet felszállni. A csatlakozó járdák is térkő burkolatot kapnak, valamint a terület fásításáról is gondoskodnak. A kockakő burkolat eltűnik, a teljes útpályát felújítják (ahogyan a rajta lévő felsővezeték-hálózatot is), új tartóoszlopokat állítanak, és megújul az áramellátás is. A közvilágítási rendszer is újjászületik: a világítótestek a felsővezeték-tartó oszlopokra kerülnek.

Kapcsolódó Cikkek

  • T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    Nem érti T. Mészáros András, Érd korábbi polgáremtere, hogy utódja és jogászai fizetés helyett miért rágódnak a szerződésen menza-ügyben! A csaknem ötezer ember – köztük sok gyerek, illetve speciális étkezést igénylő felnőtt és időskorú  – ebédjét szállító cégnek immár több, mint 300 millió forinttal tartozik hivatal, stílszerűen szólva, fizetés helyett a szerződésen keresnek fogást.

  • Elbúcsúztak a katonák

    Elbúcsúztak a katonák

    -Bizonyítsák, be hogy a magyar katona még mindig a legjobb a világon! – mondta Szloszjár Balázs  az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a debreceni Kossuth téren, ahol  a Magyar Honvédség KFOR (Kosovo Force) Kontingens 22.