EUR: 338,68 Ft
CHF: 318,92 Ft
2020. február 25., kedd
Mátyás

Belföld

Milliárdokat bliccelnek el az autópályákon

Az év elején még százból négy sofőr matrica nélkül használta a magyar autópályákat, a nyári hónapokra aztán valamelyest javult ez az arány. A bliccelők száma azonban összességében nem csökken, és a tavalyi eredményhez hasonlóan idén is milliárdokat szakít a pótdíjakból a hatóság.

Mintegy 2,5 milliárd forint bevétele származott 2014-ben a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt-nek (NÚSZ) az e-matricás bírságokból – közölte a társaság a Lokál megkeresésére. A tavalyi pótdíjak durván harmadát (774 millió forint) külföldiek fizették be a kasszába, vagyis megdőlni látszik az a főszabály, hogy a nemzetközi autósokra kirótt büntetés behajthatatlan. A NÚSZ ennek kapcsán arról tájékoztatott, hogy egyre hatékonyabb a fellépés a “határokon túlról” elkövetett szabálytalanságokkal szemben, jelenleg pedig húsz országban tudják érvényesíteni az ilyen követeléseiket, többek között Romániában, Ausztriában, Németországban és Szlovákiában is.


útdíj, e-matrica

A matricára nem mindig marad idő (Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI)

A trend tehát biztató, ugyanakkor az előző évi statisztikákból az is kiderül, hogy az ellenőrzések során inkább külföldiek akadtak fenn. Vagyis ahhoz képest, hogy a kamerával végzett kontrollok 45 százalékban, a megállítások során pedig 69 százalékban nem magyar állampolgárok buktak meg, a megtérített bírságok nagyobb része mégis itthonról érkezett a NÚSZ számlájára.

Az is tény viszont, hogy a teljes éves forgalom átlagosan alig két százaléka feledkezik meg csak az útdíjról, igaz az idei első hónapokban ez majd’ négy százalékra ugrott. A magyarázat szerint a duplázódás a januártól élő megyei matricarendszer körüli kavarodásoknak volt köszönhető, és inkább tájékozatlanságból, sem mint szándékosan nem váltottak matricát a sztrádákra az autósok. Ez a mérték azóta csökkent, és augusztusig 2,5 százalék környékén mozgott. Ezzel együtt is a NÚSZ közel 1,6 milliárd forintot könyvelhetett el idén eddig pótdíjakból, tehát ezek a bevételek időarányosan a tavalyihoz hasonlóan alakulnak. Ez szép összeg, persze kérdés, hogy mekkora a ténylegesen kiszabott bírság. A társaság erre vonatkozóan csupán annyit mondott, hogy a hazai büntetések 60 százalékát harminc napon belül lezárják, a nyilvántartás alapján megállapítható tartozásokat pedig igyekeznek bevasalni.


A matrica megvásárlásán már csak azért sem érdemes átsiklani, mert az emiatt kiszabott szankció akár a 66 ezer forintot is elérheti a személygépjárművek kategóriájában, az autóbuszoknál ugyanezért már 267 ezer forintot is felszámolhatnak.

Kapcsolódó Cikkek