2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Aktuális

Millók felejtődnek Ferihegyen

Az ezres nagyságrendet is eléri a Liszt Ferenc repülőtéren havi szinten ottfelejtett értéktárgyak száma. A listát a laptopok vezetik, de találtak már mankót is. Ha a tulajdonos nem jelentkezik, elárverezik a tárgyakat, de hogy ki és mennyiért, azt nem sikerült kideríteni.

Havonta több millió forint értékben gyűjtenek össze elhagyott tárgyakat a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren – közölte a Lokál megkeresésére a Budapest Airport kommunikációs igazgatója. Hardy Mihály elmondta, hogy jellemzően elektronikai cikkek kallódnak el, a listát laptopok, táblagépek és a mobiltelefonok vezetik. Ezeken kívül persze más eszközökre is bukkannak a reptér dolgozói, az egyik legmeglepőbb egy pár mankó volt, de ugyancsak nagy riadalmat keltett, amikor néhány éve egy jó állapotú babakocsit találtak.


, Image: 50506293, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Repül a csomag, ki tudja, hol áll meg

A gazdáiktól megszabaduló tárgyak száma egy átlagos hónapban több százra tehető, de a nyári szezonban ugyanez már az ezret is meghaladja. Ezek őrzését három hónapig vállalja a reptér – ezen időszak alatt a jogos tulajdonosok durván 60 százaléka jelentkezik –, majd az eszközök a páncélszekrényekből egy pincehelyiségbe kerülnek át. Hogy ezt követően milyen sors vár rájuk, azt hiába próbáltuk, nem sikerült kideríteni.

Hardy Mihály ugyanis arról tájékoztatott, hogy az így összegyűlt “készletet” évi 2-3 alkalommal értékesítik, amelyet a BÁV bonyolít le. Az így befolyt összeget az aukciósház visszautalja a Budapest Airportnak, amelyet ők a Magyar Államkincstárba fizetnek be. Utóbbinál rákérdeztünk, hogy mekkora pénz érkezett be hozzájuk ezen a címen, azt válaszolták, hogy csupán 2014 januárjában találkoztak ilyen befizetéssel 79 ezer forint értékben, ezen felül nincs tudomásuk ilyen tételről.


Kerestük a BÁV-ot is, hogy hány alkalommal, mekkora összegben adtak túl a reptéri tárgyakon. A cég viszont úgy reagált, hogy nem foglalkoznak talált eszközök értékesítésével, így felvilágosítást sem tudnak adni. A kapott válaszokkal újból a Budapest Airporthoz fordultunk, ahonnan viszont már nem érkezett válasz. Korábban azt írták, hogy megoldott az együttműködés a BÁV-val.

Kapcsolódó Cikkek