EUR: 335,47 Ft
CHF: 315,78 Ft
2020. február 18., kedd
Bernadett

Külföld

Most beköltözhet Trockij házába!

Négymillió dollár fölötti áron kínálják eladásra a néhai orosz forradalmár, Lev Trockij isztambuli házát; a tulajdonos szeretné, ha múzeum lenne belőle.

A háromemeletes, 18 szobás, öt fürdőszobás ház, amely az Isztambultól pár órás hajóútra fekvő, népszerű kirándulóhelynek számító Büyükada-szigeten állva csodálatos panorámát kínál, egykor a marxista forradalmár menedéke volt. A másfél évszázados épület, amelynek teljes területe a kerttel együtt eléri a 3600 négyzetmétert, 4,4 millió dollárért (1,23 milliárd forintért) került piacra.


A Márvány-tengerben fekvő Herceg-szigetek legnagyobb és legszebb szigetére, a Büyükadára komppal lehet átjutni. A sziget a régi időkben sok forradalmi eszmét valló menekültnek, értelmiséginek és az isztambuli keresztény kisebbség tagjainak is menedékül szolgált.

Az orosz forradalom egyik fő ideológusának tartott Trockij, a Vörös Hadsereg megalapítója 1929-ben érkezett a szigetre, amikor Sztálin száműzte a Szovjetunióból. Több évet töltött ott, mielőtt továbbutazott volna, míg végül 1940-ben Mexikóban gyilkolták meg.


“Valójában nem először próbálják meg eladni a házat, de eddig még nem akadt vevő rá” – mesélte a sziget egy ingatlanügynöke, hozzáfűzve, hogy a ház tulajdonosa, a Hanifi család nem tartotta karban az épületet.

Musztafa Farsakoglu, Büyükada korábbi polgármestere szerint Trockij azt követően költözött négy évre a házba, miután előző lakhelye leégett. A forradalmár második feleségével, Nataljával, unokájával és három testőrrel élt ott.

A szép villa azonban ma már szinte darabjaira hullik, olyan rossz állapotban van. Farsakoglu úgy vélte, ha a török kulturális minisztérium támogatná a felújítását, kulturális központtá, múzeummá lehetne változtatni. Ebben bíznak az ingatlan tulajdonosai is.

Mivel védett épületről van szó, szóba se jöhet, hogy lakásokat, hotelt vagy éttermet alakítsanak ki benne.

Kapcsolódó Cikkek