2020. február 26., szerda
Géza

Aktuális

Ne vezessük, kövessük a gyereket!

Csak az a feladat megterhelő a gyerek számára, amit nem szívesen csinál. Ha megtaláljuk az érdeklődését, a terhelhetőségnek nincsenek határai – véli a pszichológus.

, Image: 161397086, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Caia ImageMennyit bír a gyerek? – teszi fel magának a kérdést minden iskolás korú gyermeke jövőjéért aggódó szülő, amikor arról van szó, hogy dönteni kell, melyik szakkörre, milyen különórára, hány edzésre járhat a kicsi. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, a tehetséggondozás egyik hazai vezető szakembere szerint már a kérdés is hibás.


Nem tudok róla, hogy ezzel kapcsolatban született volna friss mérés, kutatás. De nagyon fontosnak tartom, hogy tisztában legyünk néhány alapvető dologgal – mondta a Lokálnak. – Maga a terhelhetőség is rossz kifejezés. Inkább arról kell beszélnünk, egy-egy iskolán kívüli feladat egyezik-e a gyerek érdeklődésével. A gyermek ugyanis csak azt érzi tehernek, amit nem szívesen csinál. Ha azonban számára érdekes feladattal találkozik, az energiái szinte kimeríthetetlenek.

Bagdy Emőke szerint szülői elhatározásból, akaratból ritkán születik jó eredmény.Nem vezetni, terelni kell a gyereket, hanem figyelni, kérdezni őt. Egy jó szülő-gyermek kapcsolatban a szülő ismeri is gyermeke elképzeléseit, vágyait, de segíthet a pedagógus vagy más szakember is – magyarázta.


Budapest, 2012. november 29. Bagdy Emőke pszichológus, a Károli Gáspár Református Egyetem professor emeritusa beszél az együtt élők közötti erőszakról tartott parlamenti nyílt napon a Parlament Delegációs termében 2012. november 29-én. MTI Fotó: Soós Lajos

Bagdy Emőke pszichológus

A lényeg, hogy lányunkat, fiunkat csak olyan edzésre, zeneórára, tanfolyamra, szakkörre írassuk be, amely őt magát leköti. Nemigen lesz zseniális sakkozó, akit a dorgáló szülő akarata ellenére kényszerít a sakkasztalhoz. Kicsik esetében kiemelkedően fontos a játékosság! Tipikus példa erre az úszás, amelyet 3-5 éves korban érdemes elkezdeni a szakember szerint.Manapság sokan a „kell” rabságában élnek, esetleg a szülő saját be nem teljesült vágyait vetíti a gyerekre, vagy divatot követ. A gyerek természetesen engedelmeskedik, mert tart a szülői szeretet elvesztésétől. De jó vagy kiemelkedő eredményt csak abban tud elérni, amit örömmel csinál. Ne döntsünk helyette! Ne vezessük, hanem kövessük és segítsük őt! – fogalmazott Bagdy Emőke.

Kapcsolódó Cikkek