2020. február 18., kedd
Bernadett

Életmód

Nem csak evéstől hízik el a gyerek

dagi_gyerekHazánkban minden ötödik gyerek elhízott. Ez pedig nem csupán a kirekesztés miatt lehet nagy probléma, de a túlsúly olyan betegségekre tesz hajlamossá, mint a magas vérnyomás, a szív-és érrendszeri problémák, az asztma, az alvási apnoe, a depresszió, vagy a 2-es típusú cukorbetegség. Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusa segítségével összegyűjtöttünk néhány olyan okot, amely a gyermekkori elhívás mögött állhat.

–  Ha a gyerek rendszeresen mozog, és egészségesen étkezik, de ennek ellenére jelentősebb súlyfeleslege van, mindenképpen érdemes utánajárni, mi állhat a háttérben. Sokan sajnos csak legyintenek rá, és „majd csak kinövi” alapon nem foglalkoznak vele – magyarázta dr. Tar Attila. – A lehetséges okok között szerepelhet például a  pajzsmirigy alulműködése vagy akár inzulinrezisztencia is, ami tulajdonképpen a 2-es típusú cukorbetegség előszobája.  Tünetei között szerepel az elhízás, és bár inkább a felnőttek betegségeként tartják számon, egyre több gyereknél diagnosztizálják.


Egy ritka betegség, a  Cushing kór is ludas lehet, amelynek során a cukor- és a zsíranyagcsere felborul. Ennek hatására zsírtömeg rakódik a hasra, valamint az arc is kikerekedik. A Prader-Willi-szindróma is ritka, öröklött betegség, de ez is oka lehet az elhízásnak. A kórral születő csecsemők táplálása nagyon nehéz, mivel az izomgyengeség miatt a nyelési és szopási reflexük gyengült, sokszor a mesterséges táplálás és lélegeztetés is indokolt lehet. Később, 2-4 éves kor körül a helyzet fordul, és a gyerek attól kezdve nem ismeri a jóllakottság fogalmát, egyfolytában és hatalmas mennyiségeket eszik. Ez rendszerint 6 éves korra súlyos elhízással jár, ami magával hozza az ebből adódó betegségeket is. Tünetei között a jellegzetes, mandulavágású szemek, a kerek arc, háromszög alakú száj, magas homlok, kis kezek és lábak, valamint a fejletlen nemi szervek is megtalálhatóak.

– Érdemes tudni, hogy a hormonrendszer működési rendellenességei minden esetben szakorvosi ellátást igényelnek– hívta fel a figyelmet a szakember. – Nem szabad halogatni sem a kivizsgálást, sem pedig a kezelés megkezdését, hiszen a helyzet az idővel csak romlik, míg orvosi segítséggel a betegségek kordában tarthatóak, és többségük akár gyógyítható is!


Kapcsolódó Cikkek