2020. február 22., szombat
Gerzson

Egyéb XIX.kerület

Nick Árpi nem tud parancsolni a szívének

Harminc éve él Kispesten a világ egyik legerősebb embere, Nick Árpád. Hatvanéves elmúlt, a kamiont azonban még most is elhúzna. A gyerekek által csak Árpi bácsinak hívott erősembernek izmainál talán csak szíve nagyobb. Szerelmét választotta az amerikai karrier helyett, rendszeresen vállal jótékonysági fellépéseket a legkisebbeknek és a nyugdíjasoknak is. Szabadidejében pedig apró kertjében kapálgat.

Nick Árpád Árpi

Nick Árpád a Vass Lajos Általános Iskola sportnagykövete

“Belépek a szentélyembe és köszönök a súlyoknak”


A Vass Lajos Általános Iskolánál találkoztunk Nick Árpáddal, a hatvankét éves erősemberrel, aki elefántot, kamionokat és repülőt is húzott már el valamelyik testrészével.

– Nem véletlenül jöttünk ide. Egyrészt közel lakom a sulihoz, másrészt ide járt általános iskolába a fiam, harmadrészt az intézmény sportnagykövete vagyok. Ha valamilyen versenyre mennek a gyerekek, akkor ha tudok, velük tartok, mint csapatkapitány – mondta, mikor az ebédlőben elkezdtünk beszélgetni. Hogy valóban mennyire kötődik a helyiekhez, a gyerekek azonnal nyomatékosították. Amint meglátták, már mentek is egy puszira, és még közös képet is kértek Árpi bácsitól.


Elmúlt hatvan, mégsem vesz vissza a tempóból. Edzésben tartja magát, napi másfél-két órát kondizik.

– Ezt csak fanatikusan lehet csinálni, nekem a terem a templomom. Belépek a szentélyembe, köszönök a súlyoknak. Szerintem így is halok majd meg, a hivatásom végzése közben. De nem is szeretnék végelgyengülésben.

Más talán már abbahagyta volna például egy szívroham után, Nick Árpád nem. Attól van rosszul, ha nem emelhet. Tavaly a szenior korosztályban az erőemelők között felhúzásban világbajnok lett 125 kg-os kategóriában.

– Nyertes típus vagyok, fáj már itt-ott, volt szívinfarktusom, de még sosem kellett vesztesként elhagynom a terepet, azaz minden súlyt megemeltem, amit elém raktak vagy elmozdítottam, amit kellett. Ma már nem hiszem, hogy egy Boeing repülőt elhúznék, de egy kamionnal még elbírok, ha van időm rá felkészülni.

Nick Árpád Árpi

Árpi bácsit körülrajongják a gyerekek

“A szívemnek nem tudtam parancsolni”

Fellépéseket továbbra is vállal, de mint mondja, ez lassan a múlté.

– Évről évre egyre kevesebbet keresnek. Persze nagyon szívesen lépek fel minden fizetség nélkül iskolákban, óvodákban, vagy a Zöld Diófa Idősek Klubjában, ahol rendszeresen megtornáztatom a közönséget. Régebben azért ez máshogy volt. Folyamatosan jártam a vidéket hétvégente, idén talán ha öt helyre hívtak. Arról nem is beszélve, hogy amikor két évig az Egyesült Államokban egy nemzetközi cirkusszal turnéztunk, előfordult, hogy napi két előadásunk is volt.

Nick Árpád Nyugdíjas ház egészség nap     (Fotó: Máté Krisztián)

Nick Árpád nem hagyja lazsálni az időseket sem (Fotó: Máté Krisztián)

Bevallása szerint rosszul döntött, mikor hazajött.

– Maradhattam volna, de az akkori szerelmem hazajött Magyarországra, és nem bírtam kint élni egyedül, visszajöttem én is. Rossz döntés volt így utólag, de a szívemnek nem tudtam parancsolni.

Erős kertész

Az elsők között pályázott, Kispest első közösségi kertjében zöldséget, gyümölcsöt termeszt.

– Nem tudtam, hogy kell, de menetközben kitanultam, hogyan kell locsolni, gondozni a növényeket.

Nick Árpád (fotó: kispest.hu)

Nick Árpád feltalálta magát a kertben is (fotó: kispest.hu)

Kapcsolódó Cikkek