EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 22., szombat
Gerzson

Külföld

Pokolgép robbant Thaiföld fővárosában

Pokolgép robbant hétfőn Bangkok belvárosában, a támadásban a helyi média szerint 27 ember, köztük több külföldi állampolgár vesztette életét, a thaiföldi rendőrség ugyanakkor 16 halálos áldozatról számolt be. Késő este pedig az újabb hírek legalább 19 halottról szóltak. A támadásnak több mint 120 sebesültje van. Magyar áldozatról nem tudni a bangkoki magyar konzul közlése szerint.

Bangkok, 2015. augusztus 17. Egy rendőr felvételt készít egy bangkoki utcát borító törmelékről 2015. augusztus 17-én, miután robbanás rázta meg a thai főváros központját. A detonáció következtében legalább 12-en meghaltak és sokan megsebesültek. (MTI/AP/Mark Baker)

Bangkok, 2015. augusztus 17.
Egy rendőr felvételt készít egy bangkoki utcát borító törmelékről 2015. augusztus 17-én, miután robbanás rázta meg a thai főváros központját. A detonáció következtében legalább 12-en meghaltak és sokan megsebesültek. (MTI/AP/Mark Baker)

A robbanás a thai főváros egyik legforgalmasabb közlekedési csomópontjánál, a Racsapraszong kerületben, Bangkok egyik híres hindu szentélye közelében történt helyi idő szerint este 7 óra körül.


Az állami televízió legfrissebb jelentése szerint a sebesültek többsége külföldi, elsősorban kínai és tajvani turista, de szingapúri és hongkongi is van közöttük. A halálos áldozatok közül eddig tíz thai, egy kínai és egy Fülöp-szigeteki állampolgárt azonosítottak.

A kínai külügyminisztérium rendkívüli választ sürgetett a merénylet nyomán, és egyúttal arra utasította thaiföldi nagykövetségét, hogy tudja meg, mit történt, és tegyen meg mindent a sebesültek megsegítéséért. A tárca közlése szerint a robbantásban 3 kínai állampolgár vesztette életét, 15 pedig megsebesült.


Endreffy Loránd bangkoki magyar konzul az MTI-vel a robbanás híre után nem sokkal közölte, hogy egyelőre nem tudni magyar halálos áldozatokról vagy sebesültekről. Az illetékes elmondása szerint a külképviselet kapcsolatban van azokkal a kórházakkal, amelyekbe a támadás áldozatait szállították. Endreffy Loránd arról számolt be, hogy jelenleg nincs idegenforgalmi szezon Thaiföldön, a turisták döntő többsége november és február között utazik a délkelet-ázsiai országba.

Egy szemtanú a Reuters brit hírügynökségnek elmondta, hogy a robbanás helyszíne közelében emberi húscafatokat látott, később pedig egy katona azt mondta a nézelődőknek, hogy menjenek el, mert a hatóságok egy második pokolgép után kutatnak. Egy újabb robbanástól tartva így kiürítették a környező bevásárlóközpontokat.

Pravut Thavornsziri rendőrkapitány közölte, hogy a robbanást egy pokolgép okozta, amelyet egy motorkerékpárra erősítettek. A helyszínre tűzoltók és mentők érkeztek. Az egyik mentős elmondta, hogy a detonáció következtében két méter széles kráter keletkezett.

A Bangkok Post című napilap értesülése szerint a szentély közelében találtak egy másik pokolgépet is, amely azonban nem robbant fel. Az EFE spanyol hírügynökség azt írta, hogy a szakértők több, a környéken elhelyezett veszélyes “eszközt” hatástalanítottak. A rendőrség viszont azt állítja, hogy nem találtak több robbanóeszközt.

A védelmi miniszter szerint a támadás elkövetői “külföldieket” vettek célba, hogy csapást mérjenek a thaiföldi turizmusra és gazdaságra. Pravit Vongszuvan ezt arra alapozva közölte, hogy a robbantás a város idegenforgalmi negyedének szívében történt.

Az Eravan szentély luxusszállodák, bevásárlóközpontok és irodák közelében található, és fontos idegenforgalmi látványosság, mindenekelőtt a Kelet-Ázsiából érkező látogatók számára, de a helyi lakosság is gyakran imádkozik ott. A hely különlegességét a turisták számára az adja, hogy a szentélynél késő estig óránként többször táncosnők lépnek fel pompás kosztümökben.

A szentélynél lévő kereszteződés 2010-ben a hónapokon át tartó kormányellenes tüntetések helyszíne volt, itt gyűltek össze az elűzött korábbi miniszterelnök, Thakszin Sinavatra hívei. A demonstráció során több tucat ember halt meg a hadsereg fellépése nyomán.

Egyelőre nem tudni, ki követte el a robbantást. Bangkokban nem gyakoriak a terrorcselekmények.

“Továbbra sem tudjuk biztosan, ki tette ezt és miért” – mondta az egyik thai miniszterelnök-helyettes újságíróknak.

“Nem biztos, hogy politikailag motivált cselekményről van szó, de az elkövetők ártani akartak a gazdaságnak, és kézre fogjuk őket keríteni” – hangsúlyozta a politikus.

Az ENSZ főtitkárát “sokkolta” a bangkoki robbantás híre, és hogy a támadásban ártatlan civilek vesztették életüket. Ban Ki Mun közleményében részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és a thaiföldi kormánynak, a sebesülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánt. Mint hangsúlyozta, reméli, hogy a merénylet felelősei bíróság előtt felelnek majd tettükért.

A thai fővárosban viszonylag béke uralkodik azóta, hogy a hadsereg tavaly májusban megbuktatta a hatalmon lévő polgári kormányt a kabinet ellen hónapokon át folytatott tömegtüntetések hatására. Az utóbbi hónapokban ugyanakkor némi feszültség érezhető, mivel a katonai junta világossá tette, hogy 2017-ig nem tart választásokat, továbbá olyan alkotmányt akar, amely sürgősségi rendelet útján lehetővé teszi a megválasztott kormány helyének elfoglalását.

A járműre erősített pokolgépekkel végrehajtott támadások szinte ismeretlenek Bangkokban, ugyanakkor előfordulnak ilyen jellegű merényletek az ország déli részén, ahol több éve a muszlim szeparatisták mozgalma okoz problémát a hatóságoknak.

Legutóbb 2006 szilveszterén követtek el jelentősebb pokolgépes merényletet Bangkokban, akkor hárman haltak meg, és több tucat volt a sebesültek száma. A támadás három hónappal azután történt, hogy a hadsereg elűzte a hatalomból Thakszin Sinavatra kormányfőt, így felmerült annak gyanúja, hogy a volt miniszterelnök támogatói állhattak a robbantás mögött. Ebben a támadásban négy magyar sérült meg.

Kapcsolódó Cikkek