2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Külföld

Prága és Párizs közös európai megoldást sürget menekültügyben

Az európai államoknak közös intézkedéseket kell hozniuk a migráció kérdésében, mert a jelenlegi menekülthullám kezelése csak közös európai összefogással lehetséges – hangzott el a cseh és a francia külügyminiszter vasárnap esti sajtótájékoztatóján Prágában.

“Ha nem keresünk közösen összefogást, akkor az komoly mértékben bomlasztólag hathat Európára. A Cseh Köztársaságnak komoly érdeke fűződik a schengeni övezet fenntartásához” – jelentette ki Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter.


Francia kollégája Laurent Fabius úgy látja, hogy a jelenlegi migrációs válság “világméretű”. “Minden megoldást közösen kell kidolgozni” – szögezte le Fabius, aki a cseh nagykövetek hétfői értekezlete alkalmával látogatott el Prágába. Fabius a nagykövetek prágai tanácskozásán mond beszédet.

A megoldásnak két pólusa van – vélekedett a francia diplomácia vezetője. Az egyik oldalon a menekültekkel és a menekülthullám által leginkább érintett országokkal való szolidaritás áll, míg a másik oldalon a bezártság és a lehető legkeményebb fellépés, illetve intézkedések meghozatala az embercsempészek és az embercsempészet ellen. “Ugyancsak szükséges különbséget tenni azok között, akik indokoltan jönnek, illetve azok között, akik gazdasági érdekektől vezérelve” – mutatott rá Fabius.

Mindkét miniszter szerint az illegális migráció miatt Macedóniában rendkívül bonyolult helyzet alakult ki, amelyet sürgősen meg kell oldani. “Más országok is olyan migrációs hullámmal találták magukat szemben, amelynek kezelése meghaladja erejüket” – jegyezte meg Zaorálek, de nem nevezte meg, mely országokra gondolt.

Kapcsolódó Cikkek