EUR: 337,98 Ft
CHF: 318,50 Ft
2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Egyéb

Pusztít az árvíz Mianmarban

Legalább 46 halálos áldozata van a Mianmarban több napja pusztító árvizeknek. Több mint kétszázezer embert sújt a katasztrófa, az ország egyes övezeteit az ár elzárta a külvilágtól – közölték hétfőn a hatóságok.

Kale, 2015. augusztus 3. Vízben álló szentély a mianmari Kaléban 2015. augusztus 3-án. Mianmarban a júniusban kezdődött monszunesők okoztak árvizet az ország számos régiójában.  (MTI/EPA/Lynn Bo Bo)

Kale, 2015. augusztus 3.
Vízben álló szentély a mianmari Kaléban (MTI/EPA/Lynn Bo Bo)

Az özönvízszerű monszunesők miatt gyorsan emelkedett a folyók szintje és földcsuszamlások keletkeztek. Több ezer ház omlott össze, mezőgazdasági területeket, hidakat, utakat rongált meg az árvíz.


A szociális minisztérium adatai szerint 46 ember halt meg, és több mint kétszázezret érintettek az országszerte dúló áradások. A tárca felgyorsítja a segítségnyújtást és a mentést.

Az ENSZ vasárnap figyelmeztetett arra, hogy egy olyan nagy kiterjedésű szegény országban, mint az egykori Burma, ahol elmaradott az infrastruktúra, a katasztrófa felmérése több napot is eltarthat.


Az árvíz által leginkább sújtott négy övezet az ország központi és nyugati részén található.

Kale, 2015. augusztus 3. Vízben áll a városháza épülete a mianmari Kaléban 2015. augusztus 3-án. Mianmarban a júniusban kezdődött monszunesők okoztak árvizet az ország számos régiójában. (MTI/EPA/Lynn Bo Bo)

MTI/EPA/Lynn Bo Bo

Az ország középső részén fekvő Szagaing régióban egy helyi asszony elmondta, hogy nem kaptak riasztást, így azt hitték, hogy a szokásos esőzésről van szó. A házukat órák alatt elöntötte az ár, végül egy kolostorban találtak menedéket.

Több szövetségi államban, például Csinben, számos földcsuszamlás történt, az állam székhelyén, Hakában 700 ház omlott össze. Helyi lapértesülés szerint a közelben ötezer embert helyeztek el ideiglenes sátortáborokban.

Thein Szein mianmari államfő megígérte, hogy a kormány minden segítséget megad, de Csin állam egyes részeit az ár elzárta a külvilágtól.

Az esőzés Rakhin államban is pusztított, ahol 2012 óta 140 ezer rohingja muzulmán menekült él sátortáborokban.

Kapcsolódó Cikkek