EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Külföld

Putyin a Fekete-tenger mélyén kalandozott

Újabb kalandra vállalkozott kedden az orosz elnök, és a Krím félsziget partjainál egy rég elsüllyedt bizánci kereskedőhajóhoz merült le búvárhajón a Fekete-tengerben.

Vlagyimir Putyin a fennállásának 170. évfordulóját ünneplő Orosz Földrajzi Társaság expedícióján vett részt a tavaly márciusban Oroszországhoz csatolt Krímben. A Kreml arculattervezői által sportos életvitelű, strapabíró és semmilyen különleges vagy veszélyes próbatételtől sem visszariadó államférfiként reklámozott politikus szakemberek kíséretében 83 méteres mélységbe ereszkedett le a tengerben Szevasztopol közelében. A kaland után újságíróknak nyilatkozva nem zárta ki, hogy búvárfelszerelésben is meg tudta volna tenni az utat. Hozzátette, hogy ilyen mélységekbe inkább szakembereknek kell leereszkedniük.


Szevasztopol, 2015. augusztus 18. Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) egy búvárhajóban a krími Szevasztopol kikötővárosban 2015. augusztus 18-án. Putyin egy elsüllyedt ősi kereskedőhajó május végén megtalált roncsait tekinti meg a Fekete-tengerben.   (MTI/AP/Pool/Ria Novosztyi/Kreml/Alekszej Nikolszkij)

Szevasztopol, 2015. augusztus 18.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) egy búvárhajóban a krími Szevasztopol kikötővárosban 2015. augusztus 18-án. Putyin egy elsüllyedt ősi kereskedőhajó május végén megtalált roncsait tekinti meg a Fekete-tengerben. (MTI/AP/Pool/Ria Novosztyi/Kreml/Alekszej Nikolszkij)

A valószínűsíthetően 10-11. századból származó bizánci hajó maradványait az oroszországi Rosztovban működő búvárklub tagjai fedezték fel május elején a krími Balaklava-öbölben.

A 62 éves Putyin a korábbi években hol szibériai darvakat tanított repülni, kihalófélben lévő, ugyancsak szibériai tigriseket engedett szabadon, vagy éppen görög amforákat hozott fel az Azovi-tengerből. Erről a 2011 augusztusi népszerűsítő akcióról később azt írták a sajtóban, hogy kimondottan számára helyezték el a búvárok a régészeti leleteket a tenger mélyén.

Putyin 2013-ban ugyancsak az Orosz Földrajzi Társaság által szervezett akció keretében merült alá a Finn-öbölben, ahol egy 1869-ben elsüllyedt orosz fregatt maradványait kutatták fel. 2009-ben a Bajkál-tóban 1395 méteres mélységbe merült a mélyvízi kalandozást kedvelő orosz államfő.

Kapcsolódó Cikkek