2020. február 25., kedd
Mátyás

Egyéb VII.kerület

Sóletről szól a nap Kazinczyban

„A sólet hidat képez a helyi zsidóság és a többségi társadalom között” – vallja Köves Slomó rabbi. Éppen ezért augusztus 30-án egész napos fesztivált szentelnek ennek az ételnek a Kazinczy utcában.

solet3

A sólet egy hagyományos szombati zsidó étel, mely babból és gersliből (árpagyöngy) készül füstölt hússal és tojással.


– Szokás mondani, hogy a zsidó élet központjában a család áll. A közös étkezések a meghitt családi élet különösen kiemelkedő eseményeit jelentik, és a saját tapasztalataim alapján is mondhatom, hogy számos magyarországi zsidó embert a gyermekkori étkezések hangulata és a családi konyha ízeinek emlékezete tartott meg az identitása ápolása mellett – fogalmazott Köves Slomó az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség rabbija. – A zsidó konyhát azok a bibliai parancsolatok teszik egyedülállóvá, amelyek az ételek kiválasztását, elkészítését és a fogyasztásukat szabályozzák. Ezeknek a szabályoknak a betartása által válik egy-egy fogás kóserré, de az étrend összeállítása már a helyi szokásokhoz igazodik. A mi legjellemzőbb fogásunk itt Magyarországon kétségtelenül a sólet, amelyben nem csupán az említett hamisítatlan „zsidó íz” érhető tetten, de a közép-európai gasztronómiai kultúra valamennyi jellemzője. A sólet ilyen módon hidat képez a helyi zsidóság és a többségi társadalom között.

Köves_Slomó_portré

A rabbi szerint ezért szerveznek a jellegzetes étel köré gasztróünnepet, ahol bárki megkóstolhatja a különböző sólet fajtákat, ahogy más országokban főzik. Sóletfőző versenyre is lehet jelentkezni.


Így főzzünk sóletet

Hozzávalók (6 személyre):
40 dkg tarka szárazbab, 1/2 kg zsíros marhahús és 1 nagy libacomb, 25 dkg füstölt libahús, 3 púpozott kanál liszt, 20 dkg gersli, 6 tojás, 2 nagy vöröshagyma, 1 nagy kanál libazsír.

A babot főzés előtt 24 órával beáztatjuk. A vöröshagymát levelekre bontjuk, és lassú tűzön a zsíron lábasban üvegesre pároljuk. Meghintjük egy kanál liszttel, majd belehelyezzük a húst és a füstölt húst, és ismét egy kanál lisztet szórunk rá. 1-2 percnyi párolás után a megszűrt babot hozzátesszük, és újra meghintjük egy kanál liszttel. Rövid ideig pároljuk. Ezután belehelyezzük a gerslit, majd az egészet felengedjük vízzel, míg teljesen ellepi. Végül héjával együtt beleültetjük a jól megmosott nyers tojásokat. Fedő alatt 3 órán át, lassú tűzön főzzük, majd 5 órán át, sütőben kis lángon folytatjuk.

– A sólet nem véletlenül a legnépszerűbb ételünk, hiszen viszonylag egyszerűen elkészíthető, tápláló és rendkívül ízletes. Maga az étel egyébként a zsidó leleményesség gyümölcse: szombaton ugyanis a törvényeink szerint tilos tüzet gyújtani, az őseink azonban mindenképpen szerettek volna a heti ünnepnapon meleg ételt ebédelni. Ezért péntek délután begyújtották a kemencét, és a folyamatosan égő lassú tűzön a megfőtt étel másnap délig meleg maradt. Érdemes hozzátenni, hogy ma is ez az étel a sábeszi étkezés fő fogása, sőt, egyesek szerint szombaton más íze van a sóletnek mint hétköznap, mert egy különleges fűszer van benne, mégpedig a Sábát pihenésének aromája – fogalmazott a Lokálnak Köves Slomó.

Klezmer-in-the-Schtetl

A fesztivál programja

10.00-21.00 Kóser sóletek a világ minden tájáról, minden mennyiségben

10.00 – 16.00 Sóletfőző-verseny, melyen a résztvevő csapatokat vezetik: Fűszeres Eszter, Vattamány Zsolt, Kuncze Gáborné Fellegi Katalin, Köves Slomó

11.00 – 12.00 Gyermekprogramok az ATID ifjúsági klubbal

12.00 – 13. 00 Kerekasztal beszélgetés Fellegi Katalinnal és Fűszeres Eszterrel gasztronómiáról és vallásról

13.00 – 14.30 Klezmer koncert

16.30 – 17.30 Zsűrizés és eredményhirdetés

18.00 – 19.00 Kántorkoncert

19.00 – 21.00 Sabatsong klezmer koncert

Kapcsolódó Cikkek