2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Egyéb XV.kerület XVI.kerület

Szárnyak titka a múzeumban

Közép-Európa egyik legnagyobb magán- lepkegyűjteményét őrzi Juhász Zoltán és Szilvia. A testvérpár kalandos életű édesapjuk, a nemzetközi hírű cukrászmester, Juhász György hagyatékát gondozza a szomszéd kerületi Lepkemúzeumban.

– Édesapánk a legenda szerint úgy lett lepkész, hogy gyerekkorában sok volt a pincebogár, és ez adta neki az ihlet – mesélte nevetve Juhász Zoltán – Valójában az történt, hogy Pestújhelyen élt a Lepkekirály, Bezsila László, akinél díszes társaság gyűlt mindig össze, többek között Kittenberger Kálmán is megfordult ott. Édesapánkat Bezsila tanítványául fogadta, ő pedig gyerekként elhatározta, addig nem nyugszik, amíg el nem jut azokra a helyekre, ahol az általa tisztelt tudósok, zoológusok jártak.


Lepkemúzeum Újpesten ( Fotó_ Sáfár Tibor)

A tervet egy életre szóló tett követte. Ennek eredménye az a párját ritkító múzeum, amelyet saját otthonában rendezett be. Itt nem csak lepkékkel, hanem számos ízeltlábúval – skorpiókkal, pókokkal, kabócákkal és bogarakkal – is találkozhatnak az érdeklődők, de a tengeri csiga és korall gyűjtemény mellett fosszíliák, ásványok, dinoszaurusz lábnyom és medvecsontváz is található itt.

– Szinte az egész világot bejárta édesapánk, a Kárpát-medencétől, az Indonéz paradicsomon át, a Kaukázuson keresztül, Afrika rejtett zugaiba is eljutott. Egy-egy expedíciót úgy szerveztek meg, hogy a csapatban legyen lepkész, bogarász, hüllős, orchideás, etológus, zoológus is – magyarázta Zoltán, aki testvérével együtt gyerekkorától a lepkék bűvöletében él. Náluk a családi kirándulás nem múlhatott el lepkészés nélkül, és természetesen mindketten profikat megszégyenítő módon tudnak preparálni.


Lepkemúzeum Újpesten ( Fotó_ Sáfár Tibor)

– Minden lepke leképezi az élőhelyét: minél gazdagabb, bujább egy környék, annál színesebbek és nagyobbak a pillangók. A világ legnagyobb lepkéje, az Atlasz,  2 hétig él, de vannak olyanok is, amelyeknek 10-14 óra adatik meg mindössze. Csodálatos a lepkék rejtőzködési tudománya is. Van, amelyik beleolvad a környezetébe, van, amelyik természetes ellensége számára “félelmetes” mintát ölt. A halálfejes lepke pedig még hangot is ad: csipog.

Lepkemúzeum Újpesten ( Fotó_ Sáfár Tibor)

A múzeumban egyébként megtalálható a világ harmadik legveszélyesebb állata, a vespa darázs, és az a különös lény is, amelynek 8 lába van, mint a póknak, hosszú csápjai és a skorpiókéhoz hasonló a farokvégződése .

– Nem sorolható be sem a bogarak, sem a pókok közé. Apu egyik útján egy repülőtér mosdójában fogta – árulta el Zoltán, és búcsúzóul még megmutatott vagy 200, még borítékban álló, preparálásra váró lepkét. – Van, amelyiket még a ’70-es években fogta be édesapám. Ezeknek a kipreparálása már ránk vár. Őt két éve veszítettük el…

Címkék

Kapcsolódó Cikkek