EUR: 338,77 Ft
CHF: 318,59 Ft
2020. február 27., csütörtök
Edina

Egyéb II.kerület

Természetes úton gyógyít a Hárs-hegyi szívösvény

Tanösvényt avattak a Szent Ferenc Kórház által indított Út az egészséghez program keretében a Hárs-hegyen. Boda Zoltán, a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészet vezetője, Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója, Beer Miklós váci megyés püspök, Velkey György, a Kórházszövetség elnöke, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, Dankó Virág II. kerületi alpolgármester, Toldy-Schedel Emil, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója és Asztalos Andrea, a Sanofi Gyógyszergyár kommunikációs igazgatója (b-j) a szív- és érrendszeri betegek, valamint cukorbetegek rehabilitációját, rekreációját segítő hárs-hegyi tanösvény avatásán ( Fotó: Sáfár Tibor )

A Szívösvényt Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója, Beer Miklós váci megyés püspök, Velkey György, a Kórházszövetség elnöke, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, Dankó Virág II. kerületi alpolgármester, Toldy-Schedel Emil, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója és Asztalos Andrea, a Sanofi Gyógyszergyár kommunikációs igazgatója adta át

Az egyházi fenntartású Szent Ferenc Kórház az Út az Egészséghez Program keretében valósította meg a Széher úti intézmény szomszédságában a Hárs-hegyi szívösvényt, amely nem csak a természet megismerésében kínál segítséget, hanem arra is szolgál, hogy saját szervezetünk működését, reakcióit is figyelemmel kísérhessük a séta alatt.

Szent Ferenc Kórház Toldy-Scedel Emil, az intézmény főigazgatója ( Fotó: Sáfár Tibor )


Toldy-Scedel Emil, a Szent Ferenc Kórház főigazgatója 

– „Magyarországon az invazív kardiológia fejlődésével egyre gyorsabban és jobban tudjuk ellátni az akut szív- és érrendszeri eseményeket, a szívinfarktust és a stroke-ot, de az esemény után ezek az emberek egész életükben magukban hordozzák a betegség következményeit – mondta el dr. Toldy-Schedel Emil, a Szent Ferenc Kórház főigazgatója, aki azt is kifejtette: hazai statisztikáink alapján itt még sok a keresnivaló, az éves halálozási adatok rémítőek. – Ahhoz, hogy a halálozási adatokon javíthassunk, napi szinten kell tudatosítanunk az egészségügyi ellátórendszer állandó jelenlététől független betegségmegelőzés fontosságát, és erre programokat kell nyújtanunk. Ez egy ilyen program, amelyet el szeretnénk terjeszteni az egész országban. Egy ilyen program éves szinten annyiba kerül, mint két infarktusos beteg ellátása.


Az erdei tanösvénynek saját – szívet formáló – túrajelzése van, ez segít a tájékozódásban a rövidebb, 2,7 kilométeres és a hosszabb, 5,1 kilométeres szakaszon egyaránt, a javasolt pulzusmérő pontokat pedig tájékoztató táblák jelzik. Ha valaki nem egyedül szeretné a távot teljesíteni, vagy séta közben további információkra van szüksége, a kórház szakemberei által vezetett túrát is választhatja.

Tanösvényt avattak a Szent Ferenc Kórház által indított Út az egészséghez program keretében a Hárs-hegyen. Kutya defibrillátorral ( Fotó: Sáfár Tibor )

Defibrillátorral felszerelt kutyusok is részt vesznek az Út az Egészség Programban

– A szívösvény eszközökkel ellenőrzött mozgásprogram, mely az egészségesek esetében a megelőzést, a szív- és érrendszeri betegséggel és magasvérnyomással élők, valamint cukorbetegek esetében pedig a szövődmények kialakulásának megelőzését, késleltetését szolgálja. A túra során mért egészségügyi adatokat a kórház szakemberei értékelik. Azok számára, akiknél kiugró adatokat észlelünk, betegségspecifikus szűrővizsgálatokat kínálunk a szakrendeléseinken – tájékoztatott Toldy-Schedel Emil. A főigazgató hozzátette, azt szeretnék, ha az egész család együtt sétálna, és az idősebbekben felelevenedne a gyermekkori túrázások emléke, és ennek örömét a következő generáció is átélhetné.


A Hárs-hegyi program résztvevői megismerkedhetnek szívük működésével, szervezetük terhelés hatására bekövetkező reakcióival. Ehhez az egyéni egészséges pulzusszám-tartományról és a programról ismertető füzetből tájékozódhatnak a túrázók, akiknek olyan, a méréseket segítő, kölcsönözhető eszközök állnak rendelkezésére, mint a teleszkópos túrabot, a pulzusmérő karóra, illetve a későbbiekben az okostelefonhoz bluetooth-szal csatlakoztatható szívritmusmérő.

Tanösvényt avattak a Szent Ferenc Kórház által indított Út az egészséghez program keretében a Hárs-hegyen. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ( Fotó: Sáfár Tibor )

A tanösvényt önállóan is végigjárhatjuk

Kapcsolódó Cikkek

 • Mintha győztek volna: döntetlen

  Mintha győztek volna: döntetlen

  A Tatabánya szombaton Győrben 24-24-es döntetlent játszott a francia Pays d’Aix Université Club csapatával a férfi kézilabda…

 • Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

  Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

  A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége idén már harmadszor tartott úgynevezett lélekmozgató órákat az ország számos pontján. A diákok a testnevelés és osztályfőnöki órák keretében ismerkedhettek meg a fogyatékkal élők mindennapjaival és sportolási lehetőségeivel.

 • Tavaszváró töltött kacsa

  Tavaszváró töltött kacsa

  Az utolsó hivatalosan téli hónap végén – időjárástól függetlenül – már a márciusi tavaszra készülünk.