2020. február 19., szerda
Zsuzsanna

Külföld

Több mint 70 holttest az Ausztriában elhagyott teherautóban

Több mint hetven holttestet találtak a nyomozók abban a csempészjárműben, amelyet csütörtökön fedeztek fel az osztrák A4-es autópálya egyik leállósávjában – közölte pénteken az osztrák belügyminisztérium szóvivője, Alexander Marakovits.

A rendőrség eredetileg húsz és ötven közé becsülte a Magyarország felől érkezett teherautóban talált halottak számát, és pontos számot eddig nem közölt. A számlálást megnehezítette a holttestek előrehaladott bomlása.


A burgenlandi Pándorfalu (Parndorf) közelében, Bécstől 50 kilométerre délnyugatra veszteglő, magyar rendszámú teherautóra az osztrák autópályát üzemeltető Asfinag egyik munkatársa bukkant rá csütörtök reggel. A sofőr feltehetően elmenekült a helyszínről.

A belügyminisztériumi szóvivő az osztrák APA hírügynökségnek pénteken elmondta, hogy a gépkocsit egy közeli volt állatorvosi intézménybe vontatták, amely megfelelő hűtéssel rendelkezik. A teherautó rakterében talált holttesteket onnan a bécsi törvényszéki orvosszakértői intézetbe viszik további vizsgálatra, amelynek során mindenekelőtt megállapítják majd migránsok halálának okát. A szakértők egyelőre azt feltételezik, hogy fulladás okozta halálukat.


A törvényszéki szakértők ezen felül megpróbálják az áldozatok személyazonosságát is megállapítani. Egyelőre nem tudni azt sem, hogy a menekültek honnan származnak, és pontosan mikor haltak meg.

Helmut Marban rendőrségi szóvivő az APA-nak megerősítette, hogy a teherautót Nickelsdorfba vitték. Arról nem akart nyilatkozni, hogy az áldozatok között vannak-e gyerekek is. Mint mondta, további kérdéseket a délelőtt 11 órakor tartandó sajtótájékoztatón lehet majd feltenni.

A nyomozók a magyar hatóságokkal együttműködve próbálják felkutatni az elkövető csempészcsoport tagjait. Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományi rendőrfőnök még csütörtökön elmondta, hogy a 7,5 fél tonnás teherautó feltehetőleg a szerda kora reggeli órákban indult Budapestről. A járművet szerdán reggel 9 óra körül a magyar-osztrák határnál látták, a határt feltehetőleg csak éjjel lépte át.

Kapcsolódó Cikkek