2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Aktuális

Több száz millió forintot blicceltünk el tavaly

Jóval több mint kétszázezer esetben kapott rajta feketén utazókat a MÁV 2014-ben. A kiszabott pótdíj mértéke meghaladja a kétszázmilliót, ám ennek alig néhány százalékát fizetik csak be ténylegesen.

Békéscsaba, 2013. május 22. Nagyné Simon Margit vezető jegyvizsgáló jegyeket ellenőriz a Budapest-Békéscsaba között közlekedő gyorsvonaton 2013. május 22-én. A MÁV május közepétől gyorsvonati felárat vezetett be egyes gyors- és sebesvonatokon. Az érintett járatokra kötelező lesz pótjegyet váltani. MTI Fotó: Rosta Tibor

Ellenőrzés van, a számonkérés – úgy tűnik – hiányzik (Fotó: Rosta Tibor, MTI)

Mintegy 209 millió forint értékben rótt ki bírságot tavaly a MÁV belföldi jegyváltással kapcsolatos hiányosságok vagy szabálytalanságok miatt – közölte a Lokál megkeresésére a vasúttársaság. A tetemes összeget valamivel több mint 205 ezer bliccelő hozta össze. Bár ez a mennyiség elsőre soknak tűnik, a MÁV azt is kiemelte, hogy a feketén vonatozók aránya az összes belföldi utazó csupán két ezreléke körül mozog.


Ki korán kel, kevesebbet fizet

Főszabály szerint a pótdíj megtérítését 30 napon belül kell rendezni, aki viszont gyorsan cselekszik, jelentős engedményeket kaphat a bírságösszegből:

  • Három munkanapon belül csak a vonaton fizetendő összeget kell megfizetni, a nyolc ezer forintos pótdíj így 2600 forinttal is megúszható.
  • Ha 30 nap alatt sem sikerül elsimítani az ügyet, a nyolc ezres tétel helyett már 12 ezret kell leszurkolni pótdíj gyanánt.
  • Ráadásul az utast nem fizetése miatt felszólítják, a vasút késedelmi kamatot és egyéb költségeket is felszámol.

Érdekes viszont, hogy míg a szabálytalanul közlekedő utasok durván huszada (11 ezer fő) bukik meg nemzetközi úticél során, a büntetések negyede (53 millió forint) mégis ezen réteg kontóját terheli. Az átlagosan megállapított bírság összege valamivel nyolcszáz forint alatt mozog, amelyből arra lehet következtetni, hogy leggyakrabban a pót- és helyjegy hiánya miatt akadnak fennt a kalauzok rostáján a potyázók. A jogcímekre vonatkozóan azonban részletes statisztikát már nem vezetnek az állami társaságnál, sőt, a külföldi állampolgárságú szabálysértőket sem tartják külön számon.

Mint ahogy egyelőre arra sincs adat, hogy idén eddig hogyan alakult a lefüleltek száma. Az viszont már hosszú ideje húzódó trend, hogy a kiszabott pótdíjak csupán töredékét fizetik be a MÁV kasszájába a kárt okozók. A cég tájékoztatása szerint a befizetési hajlandóság mindösszesen a 4-5 százalékot érte el az előző évben, azaz a 200 millió forint feletti büntetésből végül alig tíz millió forint folyhatott csak be. Pedig a vasúttársaság a kintlévőségek begyűjtése érdekében saját követelésbehajtási csoportot is működtet, amely azonban a felszólítások szétküldésén úgy tűnik nem sok vizet zavar.


Kapcsolódó Cikkek