2020. február 22., szombat
Gerzson

Belföld

Több százmillió forintos kárt okozott a vihar

Több százmillió forintos, a hétfő esti vihar nyomán bejelentett kárról számoltak be a biztosítók az MTI-nek, a legtöbb bejelentés a fővárosból érkezett.

A Generali biztosítóhoz kedd délelőttig mintegy 1500 bejelentés érkezett, a károk becsült összértéke megközelíti a 300 millió forintot. A kárbejelentések zöme Budapestről érkezett, a biztosító továbbra is a fővárosból számít nagyszámú bejelentésre, ahol sok helyen még most is szivattyúzzák a vizet.


A kárszakértők igyekeznek a bejelentést követő 24 órán belül felvenni a kapcsolatot a károsultakkal – írják. A Generali szakemberei javasolják digitális fotók készítését a károkról és a sérült vagyontárgyak megőrzését.

Az Aegon Magyarország tájékoztatása szerint az elmúlt napok viharai nyomán kedd délig 560 bejelentés érkezett, közel 100 millió forintos kárról. A legtöbb kárt a pincék, garázsok elöntése, az autók beázása okozta, de sok helyen az áramkimaradás okozott gondot. A legtöbb kárbejelentés Budapestről, Pest megyéből és Csongrád megyéből érkezett, a biztosító arra számít, hogy a bejelentések száma még tovább emelkedhet.


A biztosító javasolja, hogy az elöntött mélygarázsokban víz alá került gépkocsikat használat előtt a tulajdonosok nézessék át szakszervizzel.

A tájékoztatás szerint az idén a kétmilliárd forintot is meghaladta a meteorológiai károk összege az Aegonnál.

Az Allianz Hungária csaknem 800 viharhoz kötődő kárt regisztrált vasárnap óta. A becsült kárérték meghaladta a 60 millió forintot. A bejelentések alapján a viharok leginkább Budapestet, Dunaújvárost, Dunaföldvárt és Szegedet érintették – írják.

A Groupama Biztosítóhoz a hétfői vihar miatt kedden délig 406 vagyonbiztosítási kárbejelentés érkezett – mintegy fele Pest megyéből -, közel 60 millió forint kárról, amelyek a többnyire felhőszakadás, vihar és villámcsapás miatt keletkeztek. A társaság a hétfői pusztító, elsősorban a fővárost érintő vihar miatt több mint ezer kárbejelentésre számít. Budapesten a harmadik és a tizenharmadik kerületből érkezett a legtöbb kárbejelentés.

A biztosító felhívta a figyelmet arra, hogy a káreset helyszínét meg lehet változtatni, így például el lehet mozdítani a tetőre, kerítésre, gépjárműre dőlt fákat, vagy a beázás elkerülése érdekében ideiglenes fedés, fóliázás alkalmazható. A maradványokat azonban nem szabad megsemmisíteni a kárszakértő által végzett helyszíni szemléig – tették hozzá.

A helyreállítás is megkezdhető, a cserélt részeket, maradványokat azonban a kárszakértőnek be kell mutatni – jelezte a Groupama. Megjegyezték:, sokat segít, ha a kárról és a helyreállításról fotók készülnek, és azt a kárszakértőnek bemutatják.

Kapcsolódó Cikkek