2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Aktuális

Többen támadnak a családra?

Két apa gyilkolta meg alvó gyermekeit ezen a nyáron, a két eset alig néhány héttel követte egymást. Vajon csak úgy tűnik, vagy valóban egyre több az ilyen tragédia?

Megölte két gyermekét, majd magával is végzett egy férfi Hevesen. Öt héttel korábban egy balmazújvárosi apa a gyerekekkel együtt feleségét is megölte, majd felakasztotta magát. A média tanúsága szerint hasonló esetek rendszeresen történnek hazánkban és a nagyvilágban. Mi az oka, hogy egyre szaporodnak az ilyen tragédiák?


Heves, 2015. július 25. Rendőrségi útzár Hevesen, ahol egy férfi megölte két kisfiát, majd önmagával is végzett 2015. július 25-én. A 35 éves férfi, valamint a 12 és 6 éves fiú holttestét egy családi házban találták meg. MTI Fotó: Komka Péter

Rendőrségi útzár Hevesen, ahol egy férfi megölte két kisfiát, majd önmagával is végzett 2015. július 25-én. A 35 éves férfi, valamint a 12 és 6 éves fiú holttestét egy családi házban találták meg. MTI Fotó: Komka Péter

Nem szaporodnak – mondta a Lokálnak Kerezsi Klára, az Országos Kriminológiai Intézet főtanácsosa, tudományos tanácsadó. – Igaz, most egymást követően két ilyen Magyarországon történt szörnyűségről is hírt adott a média, de túlzás volna azt állítani, hogy az ehhez hasonló esetek száma trendszerűen nőtt, mondjuk a hetvenes évekhez képest.

A szakértő szerint az életellenes bűncselekmények között igen kis számban szerepelnek ilyen gyilkosságok. – Az életellenes bűncselekmények a legtöbb esetben konfliktusos helyzetben születnek, tehát összeszólalkozik, összeverekszik két vagy több ember, és a konfliktus gyilkossággal végződik. Igaz, a családirtás is egyféle rendezetlen konfliktusból fakad, ám az ember már csak rendkívül beszűkült tudatállapotban képes a saját gyermekét megölni, ezért ez más esetnek számít – magyarázta.


Balmazújváros, 2015. június 18. Rendőrök biztosítják a helyszínt Balmazújvárosban, ahol egy családi házban megölte feleségét és két fiát, majd magával is végzett egy férfi 2015. június 18-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Rendőrök biztosítják a helyszínt Balmazújvárosban, ahol egy családi házban megölte feleségét és két fiát, majd magával is végzett egy férfi 2015. június 18-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Saját gyermekeit nem csak az apa képes halálba küldeni, ám amint Kerezsi Klára elmondta, az ok más férfinál és nőnél. – A férfi az anyán próbál bosszút állni a gyermekek bántalmazásával. Az öngyilkosságot választó nő azonban azért öli meg a gyerekeket is, mert úgy érzi, nélküle nem volna jó helyük a világban. Ezt hívja a szakirodalom kiterjesztett öngyilkosságnak – fejtette ki lapunknak.

A közvetlen ok esetenként más és más, véli a szakértő, de egy közös tényező ott húzódik valamennyi hátterében: nem tanuljuk meg kezelni a konfliktusokat. – Az amerikai iskolákban külön program segít, hogy ezt a diákok begyakorolják. Véleményem szerint nálunk kisebb súllyal vannak jelen az intézményekben az olyan szakemberek, akik mindebben segíthetnek. Ha a szociális munkás és a pszichológus helyett rendőr vagy biztonsági őr ügyel a nyugalomra, akkor az iskolából később kikerülő felnőtteknek sem a legmegfelelőbb ötletek jutnak majd eszükbe a konfliktus megoldására – mondta Kerezsi Klára. – Sajnálatos továbbá, hogy a mi kultúránkban nem természetes szakember segítségét kérni, ha baj van. Pedig a pedagógus, a pszichológus sok mindenre tudja a megoldást, csak merni kell hozzáfordulni.

Kapcsolódó Cikkek