EUR: 363,40 Ft
CHF: 343,92 Ft
2020. április 03., péntek
Buda, Richárd

Külföld

Tüntetők megrohamozták az ukrán parlamentet

Radikális jobboldali tüntetők megrohamozták az ukrán parlament épületét hétfőn, azt követően, hogy a törvényhozás első olvasatban elfogadta az ukrán alkotmány decentralizációs módosítását, amely nagyobb önrendelkezést biztosít a helyi közösségeknek.

Az eddigi információk szerint a tüntetők valamilyen robbanószerkezetet dobtak a rendőrsorfalba, legalább tíz rendőrt sebesítve meg a helyi hatóságok közlése szerint. A rendőrök láb-, kéz-, szem- és fejsérüléseket szenvedtek, egyiküknek a detonáció térdből letépte az egyik lábát.


Halálos áldozata is van az ukrán parlament előtti összecsapásoknak – közölte Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere hétfőn. A polgármester a 112.ua hírtelevíziónak elmondta, úgy értesült, hogy meghalt az ukrán parlament előtti rendet biztosító több fiatal rendőr. Klicsko hozzátette, a hatóságok első dolga most az, hogy megállapítsák, kik a felelősöket a történtekért.  A rendfenntartó szervek egyelőre nem erősítették meg a polgármester közlését.

Egyes hírforrások szerint már legalább 15 a sebesültek száma, s köztük újságírók is lehetnek. A sérültek egy része az épület egyik kapujánál fekszik, a mentők folyamatosan szállítják el őket a helyszínről.


Kijev, 2015. augusztus 31. Radikális jobboldali tüntetők és rendőrök összecsapása a kijevi parlament előtt 2015. augusztus 31-én, miután a törvényhozás elfogadta az ukrán alkotmány decentralizációs módosítását, amely nagyobb önrendelkezést biztosít a helyi közösségeknek. A tiltakozók szerint az alkotmánymódosítás elősegíti a kelet-ukrajnai szakadár területek elszakadását Ukrajnától. A hatóságok szerint a tüntetők valamilyen robbanószerkezetet dobtak a rendőrsorfalba, legalább tíz rendőrt megsebesült. (MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Kijev, 2015. augusztus 31.
Radikális jobboldali tüntetők és rendőrök összecsapása a kijevi parlament előtt 2015. augusztus 31-én, miután a törvényhozás elfogadta az ukrán alkotmány decentralizációs módosítását, amely nagyobb önrendelkezést biztosít a helyi közösségeknek. A tiltakozók szerint az alkotmánymódosítás elősegíti a kelet-ukrajnai szakadár területek elszakadását Ukrajnától. A hatóságok szerint a tüntetők valamilyen robbanószerkezetet dobtak a rendőrsorfalba, legalább tíz rendőrt megsebesült. (MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

A TASZSZ orosz hírügynökség mintegy 30 sebesültről tud, jelentése szerint a mentők nem győzik a munkát, a sebesültek elszállításába rendőrségi járőrgépkocsik is bekapcsolódtak.

Néhány száz szélsőséges tüntető, zömében a Szabadság (Szvoboda) párt zászlai alatt előzőleg botokkal, füstbombákkal és könnygázspay-vel támadt a rendőrökre, akik viszonzásul szintén könnygázt vetettek be. A parlament épületének környékét könnygázfelhő árasztotta el. A törvényhozás kijáratait a biztonságiak lezárták.

A parlament előtti tüntetésre a Szabadság párti aktivisták mellett a parlamenti kormánytöbbséghez tartozó Oleh Ljasko Radikális pártja, valamint a Jobboldali Szektor (PSZ) szimpatizánsai mentek ki, hogy tiltakozzanak az alkotmány módosítása ellen, amely szerintük elősegíti a kelet-ukrajnai szakadár területek elszakadását Ukrajnától.

Kapcsolódó Cikkek