EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Külföld

Újabb lövések a fergusoni tüntetésen

Újabb lövések dördültek el az egyesült államokbeli Fergusonban az évfordulós megemlékezés végén, vasárnap sötétedés után, és két tüntető megsebesült, kórházba kellett őket szállítani – jelentette több forrás.

A Missouri állambeli városban vasárnap délután több százan emlékeztek meg arról, hogy egy fehér rendőr egy évvel ezelőtt agyonlőtt egy fegyvertelen afroamerikai tizenévest, Michael Brownt.


Már délután is lövések dördültek el a megemlékezésen, a rendőrség egyelőre nem tudja, hogy ki lőtt.

A demonstráció végén – vasárnap késő este – összetűzés tört ki a rendőrség és a tüntetők között. Az incidens úgy kezdődött, hogy több tucatnyi tüntető akadályozta a közúti közlekedést, és betört több ablakot azon az utcán, amely a tavalyi zavargások egyik fő helyszíne volt. A rendőrség ekkor beavatkozott, és megpróbálta feloszlatni a tömeget. A csetepaté közben dördültek el a lövések, az AFP hírügynökség tudósítója szerint mintegy 20. Két tüntető megsebesült. Egyelőre nem lehet tudni, hogy ezúttal ki vagy kik lőttek, és hogy a tüntetőket ki sebesítette meg. A Reuters hírügynökség egyik fotója alapján az egyik sebesült egy fekete bőrű fiatal férfi, és állapota súlyosnak tűnt.


Vasárnap a legkülönbözőbb korosztályokat és “faji csoportokat” képviselő békés tüntetők négy és fél perces csenddel emlékeztek meg Michael Brown haláláról és arról, hogy holtteste négy és fél órán át hevert az utcán 2014. augusztus 9-én. A megemlékezés végén két fehér galambot röptettek fel.

Brown lelövése hatására Fergusonban – St. Louis egyik elővárosában – hetekig tartó, erőszakba torkolló zavargások törtek ki. A tiltakozások kiújultak, miután novemberben a vádesküdtszék úgy döntött, hogy nincs törvényi alapja vádat emelni a rendőr, Darren Wilson ellen. Egy igazságügyi minisztériumi vizsgálat viszont megállapította, hogy a fergusoni rendőrség gyakran megsértette a helyi fekete többség jogait.

A fergusoni ügy és az azt követő hasonló esetek ráirányították a figyelmet az Egyesült Államokban arra, hogy fehér rendőrök gyakran alkalmaznak fegyvert fegyvertelen feketék ellen.

Az egy évvel ezelőtti fergusoni haláleset nyomán országos mozgalom indult “A fekete életek számítanak” jelmondattal. Részvevői a kisebbségekkel szembeni rendőri bánásmód javítását követelték. Fergusonban a város azóta lemondott fehér bőrű gazdasági igazgatójának, rendőrfőnökének és bírójának hivatalát azóta afroamerikai tisztségviselők töltik be.

Kapcsolódó Cikkek