2020. február 26., szerda
Géza

Budapest

Vasárnapi vezetők kíméljenek!

, Image: 106181805, License: Royalty-free, Restrictions: Not available for license and invoicing to customers located in the following territories: Argentina, Brazil, Chile, Costa Rica, Ecuador, Japan, Mexico, Peru, Spain, Uruguay and Venezuela., Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Corbis

Fotó: Profimedia – Red Dot

Barátaim mesélik, hogy őrületbe kergetik őket a vasárnapi vezetők. A kalaposok, vagy a hölgyek, akiket férjük szombat-vasárnap, afféle jutalomfalatként a volánhoz enged, ezzel keserítve tovább a hirtelen jött csatornázási láz és a régóta várt fonódó villamos pályájának építése miatt világháborús szinten feldúlt fővárosban dolgaikat gépkocsival intézők lelki- és idegállapotát.

Elnézve az autósok arckifejezéseit gyakran eszembe jut a népbutító showműsor fogatlan szájakból vissza-visszatérő mondata: „Idegállapotba vagyok, Mónika!”. Ne kerteljünk! A vasárnapi vezetőktől lehet is az ember. Balra index – jobbra fordulás… Arca a kormánykerék fölött a szélvédőre tapadva lesi, hogy befér-e a két álló kocsi közötti uszkve 15 méteres helyre. S ha szemből nem sikerül, akkor rückverz-ben, kábé ötször lefulladva kísérli meg a parkolást…


És akkor még nem beszéltünk a közlekedési lámpák jelentette akadályokról. Igen, a három szín (piros, sárga, zöld) állítja megoldhatatlan feladat elé a kocavezetőket. Még zöld a lámpa (simán átférne), de ő már lassít, hogy a sárgánál satura fékezzen. És ezt szépen végig a körúton, a Bajcsyn, a Rákóczin – amerre jár.

Kéményseprő haverom mesélt egy igaz történetet. Szombaton a Nyugatitól ment egy bútoráruházba várandós párjával. Elsődleges céljuk az Erzsébet híd volt a Bajcsyn keresztül. Előttük Mrs. Koca. Első lámpa: zöldnél fékez, sárgánál mégis úgy dönt, hogy átmegy. Barátom utána. Második lámpa: dettó ugyanez. Harmadik lámpa: kicsit korábban gyorsított, így haverom ezúttal nem a pirosra, hanem a sárgára váltás pillanatában suhant át a lámpánál. Majd kék és piros villódzó fényeket, valamint egy rendőrautót látott a visszapillantójában. Kiszedték.


A rendőr megkérdezte, hogy hova siet ennyire. Barátom tudta, hogy hibázott, ezért nem köntörfalazott, elismerte vétkét, azzal az igaz kiegészítéssel, hogy úgy mérte fel: egy erősebb fékezéssel nagyobbat árt várandós asszonyának, mint egy felgyorsítással.

A rendőrök benéztek a lehúzott ablakon, látták, hogy Jani nem kamuzik, így a következő mondattal reagálták: „Két piros és egy sárga lámpa. Ezért itt a helyszínen bevonhatnám a jogosítványát és 150 ezer forint bírságra büntethetném. De látom, valóban nyomós oka volt a fékezés elkerülésére, ezért menjenek tovább, jó utat!”.

Korrekt, valóban polgárbarát megközelítés. A nyomós ok többértelműsége csak hab a tortán. Már csak az kellene, hogy valamilyen nyomós okkal korlátozzák a hétvégékből is hétfő reggeli dugókat kreáló kocavezetők számát… Nagyobb lenne a nyugalom.

Sétáló Botond

Kapcsolódó Cikkek

  • Rollereznél? Engedély kell!

    Rollereznél? Engedély kell!

    Terézváros haragszik a turistákra. Január 1-jétől a szállásadók kötelezettségeit növelték, most pedig a rollereket bérlőkre szálltak rá.

  • Ciao, Giro!

    Ciao, Giro!

    Először rendezi Magyarország a Giro d’Italia országúti kerékpáros verseny néhány szakaszát. A rajt Budapesten lesz, a 100 napos visszaszámlálás január 30-án kezdődött meg: ezért öltözött rózsaszínbe jó néhány épület a fővárosban.