EUR: 337,78 Ft
CHF: 318,06 Ft
2020. február 21., péntek
Eleonóra

Egyéb VI.kerület

Visszatért a puszedli

Valamikor puszi helyett osztogatták a bálokban, később a politika „nagypolgári csökevénynek” minősítette, de most újra reneszánszát éli a puszedli.

– Nürnberg városában készítették az első ilyet, karácsonyi süteményként, a tészta receptjét a mai napig úgy hívják, hogy nürnberger – mesélte Kőhegyi László a sütemény legendáját. – A bálokon osztogatták puszi helyett, ezért lett a neve puserl. Amikor Magyarországon is elkezdték osztogatni az összejöveteleken, a lányok egy pukedli kíséretében adták át. A magyar nyelv össze is rakta a két szót, így lett a puszedli elnevezés.


Mandulával, mazsolával, ánizsmagokkal díszítették. Később rájöttek, hogy amit kívülre tesznek, azt belülre is lehet és elkezdték készíteni a töltött puszedliket.

Kőhegyi Lászlót, aki puszedliket árul a Lehel téri piacon, sütemény

fotó:Keresztesi Balázs

Kőhegyi László a Lehel téri piacon található standjánál csokoládés, diós, narancsos, barackos és meggyes változatokat kínál, ősszel pedig már lesz mazsolás és szilvás is. A sütemény formája azonban már nem hasonlít az eredetire.


– A tésztáját kinyújtják, megkenik a töltelékkel, összetekerik és késsel vágják, majd így megy be a sütőbe. Utolsó lépésként kandírozzák, azaz cukormázzal vonják be – avatott be a puszedli árus a készítés rejtelmeibe, hangsúlyozva, hogy az igazi puszedlik puhák.

–1945 után nagyon kevés cukrászda, sütöde készített már csak ilyet. A politika „kikiáltotta” polgári csökevénynek. A szocialista üzemek is gyártottak töltetlen puszedliket, de legtöbbjük ehetetlen volt, hihetetlen kemény, sokan emlékeznek ezekre az előre csomagolt szörnyűségekre. Tőlem is kérdezik, hogy ugye ez nem az?!

Kőhegyi Lászlót, aki puszedliket árul a Lehel téri piacon, sütemény

Kőhegyi László vásárlói elsősorban az idősebb hölgyek, akik még gyermekkorukból emlékeznek a mézes puszedlik selymes édességére.

–A fiatalokkal újra meg kell ismertetni ezt a sütit, de aki egyszer megkóstolta, az visszajön. Épp ezért biztos vagyok benne, hogy a puszedli hamarosan újra a reneszánszát éli majd.

Kapcsolódó Cikkek

  • T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    Nem érti T. Mészáros András, Érd korábbi polgáremtere, hogy utódja és jogászai fizetés helyett miért rágódnak a szerződésen menza-ügyben! A csaknem ötezer ember – köztük sok gyerek, illetve speciális étkezést igénylő felnőtt és időskorú  – ebédjét szállító cégnek immár több, mint 300 millió forinttal tartozik hivatal, stílszerűen szólva, fizetés helyett a szerződésen keresnek fogást.

  • Elbúcsúztak a katonák

    Elbúcsúztak a katonák

    -Bizonyítsák, be hogy a magyar katona még mindig a legjobb a világon! – mondta Szloszjár Balázs  az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a debreceni Kossuth téren, ahol  a Magyar Honvédség KFOR (Kosovo Force) Kontingens 22.