2020. február 19., szerda
Zsuzsanna

Belföld

A bevándorlók ostromot indítottak Röszkén

A magyar-szerb államhatár szerb oldalán feltorlódott tömeg bedöntötte a Röszke II. közúti határátkelőt lezáró kaput szerda délután, kövekkel és fadarabokkal dobálják a rendőröket – cikkünk folyamatosan frissül.

A közlemény szerint a tömeg fél három körül agresszívvé vált, kövekkel, fadarabokkal, palackokkal dobálta meg a magyar oldalon álló rendőröket, majd kitörte az átkelőt lezáró kaput.


A rendőrség azonnal jelentős erőket sorakoztatott fel a “magából kivetkőzött emberek” megfékezése érdekében, a ledöntött kaput többsoros rendőrsorfal helyettesíti.

Azt írták: a rendőrség a magyar államhatár és az Európai Unió külső határának védelme érdekében jogszerűen és arányosan intézkedik.


Kövek, égő fáklyák és vízágyú és Allah akbar

A magyar rendőrök újfent könnygázt és vízágyút vetettek be szerda délután a régi horgos-röszkei, úgynevezett Horgos 2 határátkelőhelynél az őket dobáló migránsok ellen, akik korábban bedöntötték az ott felállított átkelőkaput.

A határ szerb oldalán a szerb rendőrök tétlenül nézik az eseményeket, nem avatkoznak közbe. A határra megérkezett több mentőautó, hogy az összetűzés esetleges sérültjeit ellássa.

A migránsok “Kinyitni, kinyitni” és “Németország, Németország” felkiáltásokkal követelték a magyar hatóságoktól, hogy nyissák ki a kapukat.

A délután során a migránsok kisebb-nagyobb csoportja időnként skandálásba, fütyülésbe és a szerb-magyar határon felállított kerítés döngetésébe kezdett. A határ felett helikopterek köröznek, az átkelőt nem lehet látni a füsttől. A korábban ledöntött átkelőkaput többsoros rendőrsorfal helyettesíti.

Az M1 tudósítója azt mondta: a migránsok között vannak nők és gyerekek is, de egy nagyjából 300 emberből álló “kemény mag” folyamatosan agresszívan lép fel a magyar rendőrök ellen: vizes palackokkal, égő fáklyákkal dobálják a rendőröket. Az MTI tudósítója délután öt óra előtt azt tapasztalta, hogy könnygáz és füstfelhő borítja a határátkelőt, és a bevándorlók újabb és újabb rohamokat indítanak a magyar határkerítést védő rendőrök sorfala ellen.

A vízágyúkkal is védekező rendőrök időről időre könnygázgránátokat dobnak a tömeg felé, akik erre menekülni kezdenek Szerbia irányába, ám amikor a könnygázfelhő kissé eloszlik, újabb és újabb rohamra indulnak a magyar határ ellen. Eközben azt skandálják, hogy “Allah akbar!” A határt rohamozók vízzel átitatott kendőkkel védekeznek a könnygáz hatása ellen.

Több szerb jelzésű mentőautó érkezett Szerbia felől a határátkelőhelyre, ahol a mentőorvosok folyamatosan látják el a sérülteket.

A migránsok autógumikat, műanyag tárgyakat égetnek közvetlenül a határkerítés előtt, így a határátkelő légterében fekete füst gomolyog. A szerb rendőrök, illetve határőrök továbbra is tétlenül szemlélik az eseményeket.

A határ magyar oldalán az látszik, hogy folyamatosan érkeznek a TEK, illetve a készenléti rendőrség munkatársai a helyszínre. Az átkelő végénél a TEK egy páncélozott járműve látszik. A pajzsokkal, sisakokkal, testpáncéllal felszerelt rendőrök több sorban állnak, a határvonal környékéről pedig sűrű fekete füst száll fel. Az MTI Röszkén tartózkodó tudósítója azt látta, hogy a TEK egyik munkatársát egy mentőautóhoz kísérték.

A rendőrök visszaszorították a kaput áttörő migránsokat

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója azt tapasztalta, hogy a migránsok mintegy ezer fős tömege hátrálni kezdett, és eközben több gyermek, illetve felnőtt megsebesült.

Nem sokkal később egy körülbelül ötven fős csoport folytatta a kövek dobálását a rendőrök felé. A magyar rendőrök vízágyút és könnygázt vetnek be.

Kapcsolódó Cikkek