EUR: 337,11 Ft
CHF: 317,56 Ft
2020. február 25., kedd
Mátyás

Egyéb XI.kerület

A gasztronómiában is jártas a miniszter

Dr. Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára, Gyermek étkeztetés, Kamaraerdei Ifjúsági Park

Simicskó István a Kamaraerdei Ifjúsági Park menzájára is ellátogatott

Az Így főznek a polgármesterek című kiadványból kiderül: Simicskó István szabadidejében nemcsak különféle sportokat űz, de a főzés tudományában is jártas. Újbuda országgyűlési képviselője, az új honvédelmi miniszter gasztronómiai ismereteit édesanyjától tanulta. A fekete öves, negyedik fokozatú kungfu harcművészt, háromgyermekes családapát édességgel nem lehet levenni a lábáról, de rajong a jó székelykáposztáért, csakúgy mint egy sósperecért.

Őszy-Tóth Gábriel könyvéből kiderül, Simicskó István gyermekkorát a Szabolcs-Szatmár megyei Tiszavasváriban töltötte.


Feneketlen-tavi futókör és fitneszpark avató ünnepség dr. Simicskó István, sportért felelős államtitkár, Újbuda országgyűlési képviselője ( Fotó_ Sáfár Tibor)

A Feneketlen-tavi futókör és fitneszpark átadásán Újbuda országgyűlési képviselője maga is kipróbálta a sporteszközöket

– Számomra az édesanyám főztje az etalon: a krumplis tésztája, a nokedlije sósan-borsosan nagyon ízletes volt. Vasárnaponként gyakran húslevest tálalt fel: általában tyúkhúslevest vagy marhahúslevest az elmaradhatatlan házi csigatésztával, de előfordult, hogy galamblevest főzött – emlékszik vissza. Simicskó István hozzáteszi, a Jóisten ajándéka, hogy édesanyja és édesapja is egészségesek, és még most is édesanyja készíti a családnak a karácsonyi halászlét ikrával és belsőségekkel.

– Édesanyámtól lestem el a főzés titkait. Például azt, hogyan készíti a finom pörkölteket és a székelykáposztát. Bátran állíthatom, a székelykáposztájának nincsen párja a világon!


Az új honvédelmi miniszter a Wing Tsun kungfu harcművészetet műveli 20 éve, előtte évekig shotokanozott, de békés természetű háromgyermekes családapa.

– A szüleim arra tanítottak, hogy amit csinálok, azt tisztességgel, lelkiismeretesen, jól tegyem, erre törekszem mindenben. Azt vallom, hogy az élet ajándék a Jóistentől, és a nehézségek nem véletlenül jönnek, hanem azért, hogy neveljenek minket.

 Simicskó István: Székelykáposzta, ahogyan édesanyám készíti

simicsko istvan-szekelykaposzta

Hozzávalók 4−6 fő részére:

1 kg sertéslapocka vagy sertéscomb, 2 kg savanyú káposzta, 100 gramm császárszalonna, 2 darab közepes vöröshagyma, 1 darab finest zöldpaprika, 1 darab finest paradicsom, 2-3 darab babérlevél, kömény, finest őrölt paprika, házi zsír, só, finest bors

Elkészítés:

A felkockázott vöröshagymát házi zsíron megdinszteljük, a csíkokra vágott császárszalonnát megpirítjuk benne, majd a feldarabolt zöldpaprikát, paradicsomot is hozzáadjuk, fűszerezzük, sózzuk, borsozzuk, és ebbe a pörköltalapba kerül majd a felkockázott sertéscomb vagy lapocka. Kevés vízzel felöntjük és fedő alatt pároljuk 40-50 percig. Ezután az előre átmosott savanyú káposztát is hozzátesszük, s együtt kissé átforgatva főzzük tovább, amíg nem puhul meg a káposzta. Ízlés szerint fűszerezhetjük még, ha szükséges. Tálaláskor tejföllel locsoljuk meg a tetejét, és friss kenyérrel fogyasszuk.

Kapcsolódó Cikkek

  • T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    Nem érti T. Mészáros András, Érd korábbi polgáremtere, hogy utódja és jogászai fizetés helyett miért rágódnak a szerződésen menza-ügyben! A csaknem ötezer ember – köztük sok gyerek, illetve speciális étkezést igénylő felnőtt és időskorú  – ebédjét szállító cégnek immár több, mint 300 millió forinttal tartozik hivatal, stílszerűen szólva, fizetés helyett a szerződésen keresnek fogást.

  • Elbúcsúztak a katonák

    Elbúcsúztak a katonák

    -Bizonyítsák, be hogy a magyar katona még mindig a legjobb a világon! – mondta Szloszjár Balázs  az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a debreceni Kossuth téren, ahol  a Magyar Honvédség KFOR (Kosovo Force) Kontingens 22.