2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Külföld

A horvátok készenlétbe helyezték a hadsereget a migránsok miatt

Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő arra kérte a hadsereget, hogy a kialakult migrációs válság miatt álljon készenlétbe – jelentette a Jutarnji List című lap csütörtökön.

Az államfő csütörtökön megbeszélést folytatott Drago Lovric vezérkari főnökkel, akitől a hadsereg főparancsnokaként azt kérte, hogy a hadsereg álljon készenlétben, és reagáljon, amennyiben meg kell védeni a határokat az illegális bevándorlókkal szemben.


A vezérkari főnök már megtette a szükséges lépéseket – írta a lap.

Az államfő a nap folyamán többször is elégedetlenségének adott hangot. Nem jó, hogy ennyi migráns érkezik Horvátországba, és az sem jó, hogy a kukoricáson keresztül próbálnak meg illegálisan bejutni – mondta. Hozzátette: nem elégedett azzal, amit tapasztalt, sokkal jobban kell védeni a határokat, és arra hívja fel a bevándorlókat, hogy a legális határátkelőhelyeket használják.


Tovarniknál áttörték a rendőrkordont és gyalog indultak útnak a migránsok

Áttörte a horvát rendőrségi kordont és gyalog indult a horvát-szerb határ menti Tovarnikból a tőle északnyugatra fekvő Vinkovce irányába migránsok egy csoportja – jelentette a horvát sajtó csütörtökön.

A beszámolók szerint a menedékkérők azért indultak útnak a vasútvonal mentén, mert elégedetlenek voltak azzal, hogy sokat kell várakozniuk a buszokra és a vonatra. A 24 sata című napilap arról számolt be, hogy elfogyott a víz és az élelmiszer, továbbá a migránsok meg vannak ijedve. Reggel óta nem kaptak semmilyen információt. Azért indultak el gyalog, mert azt hitték, vissza akarják őket toloncolni Szerbiába.

Ruza Veselcic Sijakovic, Tovarnik járás elöljárója a sajtónak úgy nyilatkozott: nagyon sajnálja ezeket az embereket, de a helyieknek korlátozottak a lehetőségeik.  A településnek mindössze 1500 lakosa van – mondta. Horvátországba szerda reggeltől csütörtök délutánig 7300 illegális bevándorló érkezett.

Éjfél után nem sokkal érkezett a hír: Horvátország lezárta a határt Szerbia felé.

Kapcsolódó Cikkek