2020. február 29., szombat
Elemér

Belföld

A nők kedvezményes nyugdíjáról

Idén már csak azok a hölgyek igényelhetnek – életkoruktól függetlenül – nyugdíjat, akik teljesítették a nők kedvezményes nyugdíjának feltételeit. (Az 1952-ben született emberek már mindannyian beadták a nyugdíjigényüket, ha nyugdíjba kívántak vonulni. Az 1953-as évjárat tagjai csak jövőre töltik be a nyugdíjkorhatárukat.)

A hölgyek kedvezményes nyugdíjának két időhöz kötött feltétele van: 40 év jogosultsági idővel kell rendelkezniük, amelyből fő szabályként 32 évet kell kereső tevékenységgel járó biztosítási jogviszonnyal szerezniük – vagyis legfeljebb 8 évet szerezhetnek a gyermeknevelésre kapott ellátások folyósítási idejével. Ha a hölgy súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermeket ápol, a 8 év helyett 10 év számítható be ezen a jogcímen. Ha a hölgy nagycsaládos, további kedvezményt kap (saját háztartásában nevelt öt gyermeknél egy évvel, utána gyermekenként további egy-egy évvel, de maximum 7 évvel csökkenthető a kereső tevékenységgel szerzett szolgálati idő előírt legalább 32 éves, súlyosan fogyatékos gyermek nevelése esetén 30 éves tartama).


A szolgálati idő nem azonos a nők kedvezményes nyugdíjához szükséges jogosultsági idő fogalmával, miután nem minden szolgálati idő számítható be. A hölgyek kedvezményes nyugdíjához szükséges 40 évi jogosultsági időbe beleszámít elsősorban a kereső tevékenységgel járó biztosítási jogviszony révén szerzett szolgálati idő, azaz lényegében a munkával szerzett szolgálati idő. Emellett a terhességi-gyermekágyi segély, a csecsemőgondozási díj, a gyes (ideértve a méltányossági gyermekgondozási segélyt is), a gyed és a gyet folyósításának ideje, valamint a vér szerinti és örökbe fogadott, súlyosan fogyatékos gyermek ápolására tekintettel kapott ápolási díj folyósításának időtartama is beszámít.

A kedvezményre való jogosultsághoz figyelembe nem vehető jellemző időtartamok a következők: a tanulmányi idő, az álláskeresési ellátás, a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátás, a nagykorú hozzátartozó ápolása miatt folyósított ápolási díj folyósításának tartama, a megállapodás alapján fizetett nyugdíjjárulékkal szerzett idő, a passzív (a társadalombiztosítási jogviszony megszűnését követően folyósított) táppénzen töltött idő.


A tanulmányi idők közül csak a szakmunkástanuló, a szakközépiskolai tanuló kötelező nyári szakmai gyakorlata számítható be, ideértve az egyéb tanulmányokat folytató személy nyári szünetben történő munkavégzésének időtartamát is.

A nők kedvezményes nyugdíjára való jogosultság harmadik alapfeltétele, hogy azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, biztosítással járó jogviszonyban nem állhat az igénylő hölgy.

Minden kérdésre kiterjedő részletes összefoglalómat a www.nyugdijguru.hu honlapomon találják.

Dr. Farkas András

www.nyugdijguru.hu

www.facebook.com/nyugdijguru

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Ferenc pápa Magyarországra látogat

    Ferenc pápa Magyarországra látogat

    Magyarországra látogat Ferenc pápa – számolt be az M1 aktuális csatorna szombat déli Híradójában egy vatikáni tudósító Twitter-bejegyzésére hivatkozva.

  • A főváros zöldstopot rendelt el a Városligetben

    A főváros zöldstopot rendelt el a Városligetben

    A Fővárosi Közgyűlés zöldstopot rendelt el a Városligetben, a saját maga által kihirdetett klímavészhelyzetet is semmibe véve – reagált a Fővárosi Közgyűlés által a Városliget területére szerdán megszavazott változtatási tilalomra Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa, aki szombat délelőtti sajtótájékoztatóján további részleteket is elmondott és azonnali egyeztetést sürgetett az ügyben.