2020. február 27., csütörtök
Edina

Külföld

A pápa monumentális misét tartott az USA-ban

Philadelphiában fejezte be hatnapos egyesült államokbeli látogatását vasárnap Ferenc pápa, monumentális misét tartva több százezer ember előtt, miután délelőtt pedofil bűncselekmények áldozataival találkozott, és figyelmeztette az amerikai püspököket, hogy a kiskorúak elleni szexuális bűncselekmények nem maradhatnak feltáratlanul.

A philadelphiai Benjamin Franklin Parkway-en tartott miséjének középpontjába a katolikus egyházfő ismét látogatásának két fő témáját, a családot és a környezet védelmét helyezte, ahogy előzőleg az amerikai Kongresszusban és az ENSZ-ben tartott beszédében is.


Philadelphia, 2015. szeptember 28. Résztvevők Ferenc pápának a családok világtalálkozóján celebrált szentmiséjén a philadelphiai Benjamin Franklin Parkway-en 2015. szeptember 27-én, a római katolikus egyházfőnek az Egyesült Államokban töltött ötnapos látogatásának utolsó napján. (MTI/EPA/Pool/Matt Slocum)

Philadelphia, 2015. szeptember 28.
Résztvevők Ferenc pápának a családok világtalálkozóján celebrált szentmiséjén a philadelphiai Benjamin Franklin Parkway-en 2015. szeptember 27-én, a római katolikus egyházfőnek az Egyesült Államokban töltött ötnapos látogatásának utolsó napján. (MTI/EPA/Pool/Matt Slocum)

“Nem engedhetünk meg terméketlen viszályokat. Otthonaink védelmének sürgető kihívása magába foglalja azt is, hogy egyesítsük az emberi családot teljes egészében egy szerves és fenntartható fejlődés megtalálása érdekében” – mondta Ferenc pápa, visszatérve az éghajlat felmelegedése és a környezetszennyezés témájára néhány hónappal az év végi párizsi klímacsúcs előtt.

Az egyházfő, aki pápamobilján, a pennsylvaniai főváros fő sugárútján összesereglett több százezres tömeg kiáltásai közepette érkezett a mise helyszínére, gyermekeket ölelt meg és megáldotta néhány hajléktalan imaszalagját.


A hívek előtt Ferenc pápa ismét a családot említette egy egészséges társadalom egyedüli támaszaként. “A férfi és a nő közötti szövetség életet ad és feltárja Istent” – hangoztatta, családalapításra biztatva minden fiatalt.

Nem sokkal a nyilvános mise vége előtt jelentették be, hogy a családok világtalálkozóját – amelyre most éppen Philadelphiában került sor – legközelebb 2018-ban az írországi Dublinban tartják meg.

A katolikus egyházfő a francia hírügynökség beszámolója szerint arra is felszólított minden keresztényt, hogy lássa meg a jót saját szűk univerzumán kívül is. Veszélyes kísértésnek, egyúttal eltévelyedésnek nevezte “azt a benyomást kelteni, hogy a Szentlélek nem találhatja meg helyét azokban, akik nem a mi csoportunkhoz tartoznak, akik nem olyanok mint mi”.

Ferenc pápa előzőleg egy börtönt is meglátogatott Philadelphiában, a megváltás reményét adva mintegy száz elítéltnek, köztük feltételezett gyilkosoknak, erőszaktevőknek és gengsztereknek.

A pápa este visszaindult Rómába.

Kapcsolódó Cikkek