EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 22., szombat
Gerzson

Egyéb XVI.kerület

A szódás hűtőjében nincs kóla

Pestújhelyi szóda Gulácsi István szikvízkészítő ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Gulácsi István napi penzuma 100 rekesz 
(Fotó: Sáfár Tibor)

Egy nap alatt 100 rekesz szódát készít egyedül Gulácsi István az egyszemélyes szikvízgyárban, pontosabban szódavízüzemben, mert mint megtudtuk: a szikvíz csak egy hangzatos elnevezés. A pestújhelyi szóda csapvízből készül, és a nyáron közel 1200 liter fogyott belőle.

Friss, szűrt csapvízből készül a szóda, amelyet egy ötvenéves géppel készít Gulácsi István.


– Két szűrőn fut keresztül a víz, mielőtt belekerül a szénsav. Minél hidegebb, annál erősebb lesz – árulta el a műhelytitkokat. – A szóda a reneszánszát éli, a fiatalok is szívesen visznek házibulira és születésnapra. Van egy olyan mondás, hogy aki a borba ásványvizet tölt, az egyéb galádságokra is képes! Az igazi fröccs szódával készül, hiszen az ásványvízből minden egyes palacknyitásnál elmegy a buborék.

Pestújhelyi szóda Gulácsi István szikvízkészítő ( Fotó_ Sáfár Tibor)

A Szikvíz sétány út a végtelenbe (Fotó: Sáfár Tibor)

A szódásüvegeket ugyan felváltotta már a műanyagból készült, de ezek is folyamatosan modernizálódnak. A hosszú, vékony fazon nem fér be a hűtőkbe, mostanában inkább a kisebb, de szélesebb palackok a keresettek. – A klasszikus szódásüvegek közül a dombornyomású a legértékesebb, de vigyázni kell, nem szabad kint felejteni a napon, mert a nyomás úgy megnőhet, hogy szétrobban az üveg! – hívta fel a figyelmet a szakember.


Pestújhelyi szóda Gulácsi István szikvízkészítő ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Klasszikus szódásüvegek (Fotó: Sáfár Tibor)

Istvánéknál a hűtőben sem található más szénsavas üdítőital, csak szóda. A családi életben fontos szerepet kap a családfő munkája, a műhely falát egy különös utcatábla díszíti: Istvánhely, Szikvíz sétány 40.

– A feleségemtől kaptam születésnapomra – tudtuk meg a háromgyermekes apukától, akinek a nagyobb gyermekei a kóla és az energiaitalok helyett maximum szörpöt isznak. Természetesen szódával.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek