EUR: 337,71 Ft
CHF: 317,98 Ft
2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Belföld

Ausztria és Németország is átengedi a Magyarországról érkező migránsokat

Ausztria a helyzet szükségességéből fakadóan átengedi Magyarországról érkező migránsokat – jelentette be Werner Faymann osztrák kancellár szombatra virradóan.

Ausztria és Németország megengedi, hogy a migránsok az országukba utazzanak – tájékoztatta a kancellár Orbán Viktor miniszterelnököt pénteken késő este telefonon, Angela Merkel német kancellárral való egyeztetés után.


Zsámbék, 2015. szeptember 5. Egy migránsokkal megtelt busz indul az M1-es autópálya zsámbéki lehajtójától az osztrák határ felé  2015. szeptember 4-én. A központi operatív törzs úgy döntött, hogy az éjszaka folyamán autóbuszokat vezényel a Keleti pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják őket. Ausztria a szükséghelyzet miatt beengedi a Magyarországról érkező migránsokat. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Zsámbék, 2015. szeptember 5.
Egy migránsokkal megtelt busz indul az M1-es autópálya zsámbéki lehajtójától az osztrák határ felé 2015. szeptember 4-én. A központi operatív törzs úgy döntött, hogy az éjszaka folyamán autóbuszokat vezényel a Keleti pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják őket. Ausztria a szükséghelyzet miatt beengedi a Magyarországról érkező migránsokat.
MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Faymann kijelentette: egyébiránt elvárják, hogy Magyarország teljesítse az európai kötelezettségeit, beleértve a dublini egyezményt is.

“Ugyanakkor elvárjuk azt is, hogy Magyarország készen álljon arra, hogy a menekültek egyenlő elosztásával járó terheket viselje és a vészhelyeztet kezelje, ehhez most mi hozzájárulunk” – közölte a kancellár.


Az osztrák kancellár és Orbán Viktor közötti megbeszélést szombat reggelre tervezték, azonban a helyzet sürgősségére való tekintettel pénteken késő este beszéltek telefonon.

A döntésről a kancellár Facebook közösségi oldalán adott tájékoztatást.

Az osztrák belügyminiszter nem sokkal előtte azt közölte, hogy Ausztria tartja magát a dublini rendelet végrehajtásához, hiszen a rendelet értelmében vizsgálja meg Ausztria a menekülteljárás lefolytatásának körülményeit, ami azt is jelentheti, hogy adott esetben az illetékes uniós országba küldhetik vissza a kérvényezőt.

Egy migránsokkal megtelt busz már elindult az M1-es autópálya zsámbéki lehajtójától az osztrák határ felé – jelentette a helyszínről az MTI tudósítója szombatra virradóra nem sokkal 1 óra előtt.

Kapcsolódó Cikkek