2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Külföld

Ausztria tartja magát a dublini egyezményhez

A határellenőrzés bevezetése után sem küldenek vissza migránsokat Magyarországra az ottani állapotok miatt, azonban Ausztria tartja magát a dublini egyezményhez – jelentette ki Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter.

A tárcavezető szerint a határellenőrzés szabályos beutazást tesz majd lehetővé, cél azonban, hogy mindenkit regisztráljanak.


Mikl-Leitner elmondta azt is, hogy megállapodásuknak megfelelően Németország még nem küldött vissza menekülteket Ausztriába.

Kijelentette továbbá, hogy mindenki, aki Ausztriában akar benyújtani menekültkérelmet, természetesen megteheti. Tájékoztatása szerint hétfőn 800 kérelmet adtak be, a legtöbb migráns azonban Németország vagy Svédország felé akar továbbutazni.


A tárcavezető szerint az osztrák határellenőrzés bevezetése fontos jelzés a világnak. Nem mehet úgy tovább minden, ahogyan eddig volt, nem alakulhat ki “korlátlan migrációs áradat”, újra vissza kell térni a rendes kerékvágásba – hangsúlyozta a miniszter, és egyúttal közös európai megoldást, valamint az uniós külső határok ellenőrzését szorgalmazta.

A belügyminisztérium közlése szerint szeptember 5. és 13. között 50 ezren lépték át az osztrák-német határt, szeptember 13-án és 14-én pedig 17 ezren.

A tárca adatai szerint a németországi határellenőrzés vasárnapi bevezetése óta 850 menekültkérelmet nyújtottak be Ausztriába, sokkal többet, mint az elmúlt hetekben, amikor átlagosan napi 180 érkezett be. A legtöbbet Bécsben és Alsó-Ausztriában kérvényezték, elsősorban azért, mert a menekültek nagy részét az alsó-ausztriai traiskircheni menekülttáborba szállítják.

Az osztrák bevándorlási hivatal (BFA) adatai szerint 2015 első fél évében 37 ezer kérelmet nyújtottak be, míg 2014 első hat hónapjában 11 ezret. Az osztrák belügyminisztérium számításai szerint idén csaknem hetvenezer menekültkérelmet fognak benyújtani Ausztriában. 2014-ben 28 ezer, 2013-ban 17 ezer kérelem érkezett be az osztrák hatóságokhoz.

Kapcsolódó Cikkek