EUR: 337,57 Ft
CHF: 318,01 Ft
2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Életmód

Az érszűkület négy legfontosabb tünete

Illustration of the journey of nanoparticles in the human body. Nanoparticles that are inhaled (found in some paint, plaster and composite materials) remain mostly in the trachea and bronchial tubes, although some find their way to the lungs. Nanoparticles that are ingested (found in some cocoa powders, dairy desserts, sweets, white vinegar) make their way to the stomach and the small intestine. Some nanoparticles penetrate via the skin (present in some cosmetics, sun creams, shampoos, foundation cream, deodorants, band aids). These nanoparticles can enter the blood flow and lymph system and settle on a long term basis in the brain, liver, kidneys and heart causing allergic reactions, swelling and running the risk of causing cancer of the liver, kidney and heart. This has been proven in animals and questions about the effects on man can be raised., Image: 178445693, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis

(fotó: Profimedia/REdDot)

A köztudatban az érszűkületet a végtagzsibbadással vagy a végtagok  fázásával kötik össze. Pedig a terhelésre jelentkező lábfájdalom is jellemző erre a betegségre. Milyen tünetek esetén gyanakodjunk érszűkületre?

 

 

 

 

1. A lábfájás a legjellemzőbb tünet. Figyeljünk oda, ha például hosszú gyaloglás vagy lépcsőzés után feszítő vagy görcsös combtájéki fájdalom jelentkezik , ami pihenésre múlik. Kezdetben ez a tünet csak nagyobb megterheléskor jelentkezik, később, az érszűkület előrehaladtával a fájdalom nélkül megtett távolság egyre csökken.


2. A hideg végtagok is gyanúsak lehetnek. Az elégtelen kiskeringésre utaló jel lehet a kezek, lábfejek hűvössége. A hidegségérzés a zsibbadás mellett gyakori tünete a cukorbetegség szövődményeként fellépő idegi károsodásnak is.

3. A töredezett körmök is gyakori tünetek. Ez szintén elégtelen kiskeringésre utalhat.

4. A végtagi fekély, vagyis a lábakon és a kezeken nem megfelelően gyógyuló sebek, fekélyek súlyos tünetet jelentenek, különösen dohányosoknál és cukorbetegeknél.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Alvást segítő technikák

  Alvást segítő technikák

  Sokan irigylik a házi kedvenceket, például a macskákat, amikor azt látják, hogy azok bármikor tudnak aludni, amikor kedvük tartja.

 • Így élvezzük a nyugdíjaséveket

  Így élvezzük a nyugdíjaséveket

  Sokan tartanak attól, hogy a nyugdíjas kort elérve hirtelen egyedül maradnak, kiesnek a munkahelyi kapcsolatokból. Pedig a nyugdíj korántsem jelenti mindennek a végét, sőt!

 • Össznépi munkahelyi hazugságok

  Össznépi munkahelyi hazugságok

  A magyar munkavállalók kellemetlen vagy éppen a laikusoknak nehezen elmagyarázható munkakörük miatt is állítottak már valótlant arról, hogy mit dolgoznak – derül ki Magyarország vezető állásportálja, a Profession.