2020. február 17., hétfő
Donát

Egyéb X.kerület

Belestünk a sörbirodalomba

Dreher sörgyár látogatás Kőbányai Rocker Nagy Feró(Fotó: Máté Krisztián)

Látogatás a Dreher sörgyárban Kőbányai Rocker Nagy Feróval (Fotó: Máté Krisztián)

Kőbánya területén a középkortól követ bányásztak. Az itt található puha mészkőből építették Pest városfalát, a bérházakat, közintézményeket, az Akadémia és a Vigadó épületét, állítólag a Lánchíd oroszlánjait is ebből faragták, sőt az Országházhoz is vittek innen köveket. A bányászat során keletkezett üregek pedig alkalmasak voltak borospincének és a sör ászokolására. Így kezdődött a kőbányai sör története.

A kőbányai sörgyár területén jelenleg négy telep működik 25 hektáron. Vincze Ernő főépítész a 2-es számú telepen vezetett minket körbe.


– 15 darab malátasiló van, egy silóban 250 tonna maláta, egy főzethez hat-nyolc tonnát használunk fel, ez recepttől függ. A malátát levegővel fújjuk fel a padlástérre, megőröljük, vízzel és kukoricával keverve cefrézzük, szűrjük, beleforraljuk a komlót, ezt a sörlevet lehűtjük és élesztőt teszünk bele – magyarázta a folyamatot a szakember séta közben, ahvaol velünk tartott Nagy Feró is. A rocker még iskolásként, nyári gyakorlatra került ide, majd ez lett az első munkahelye is.

–De akkor  még nem Feró voltam, hanem Feri – szögezte le a Beatrice frontembere. – Szabad élet volt, megpakoltunk egy teherautót és elindultunk a városba. A többiek négy ládát vittek egyszerre, én kettőt bírtam. Utána két hétre a gyár szeméttelepére kerültem guberálni. Sok üveget is kidobtak, azokat visszavittem, hiszen két forintot kaptam darabjáért. Ráadásul a fuvarosoknak mindig sikerült egy-egy üveg sört kicsempészni, amiből hoztak nekem is. Jó volt, na! – nevetett Feró.


Dreher sörgyár látogatás Kőbányai Rocker Nagy Feró(Fotó: Máté Krisztián)

Dreher sörgyár látogatás(Fotó: Máté Krisztián)

Kiderült, hogy a sörcsempészés felesleges volt, hiszen a szocializmusban a dolgozók havonta kaptak 50 darab sörtikettet, amiből kettő beváltásáért egy liter ingyen sör járt. – A dolgozóknak ma is van üzemi sörözőjük, ahol a munka végeztével annyi sört fogyaszthatnak, amennyit szeretnének – árulta el Vincze Ernő, aki elkísért minket. Nagy Feró pedig azonnal a pult mögé állt és csapolni kezdett, hogy bebizonyítsa, ő mindenhez ért, ami sörrel kapcsolatos.

Dreher sörgyár látogatás Kőbányai Rocker Nagy Feró(Fotó: Máté Krisztián)

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves szerdán korában elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója – értesült a Nemzeti Sport a családtól.

 • Családi farsang

  Családi farsang

  Apukák és anyukák együtt farsangoltak a csepeli Közösségi Pontban

 • Veszélyes ritkaság

  Veszélyes ritkaság

  Debrecen – Egy sisakos kazuár személyében új lakó érkezett a Debreceni Állat- és Növénykertbe.