EUR: 339,70 Ft
CHF: 319,18 Ft
2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Egyéb V.kerület

Búcsúzunk a Jégbüfétől

Végleg bezárt a Ferenciek terén a Jégbüfé. Kultikus hely volt, elsősorban nem a süteményei miatt, hanem találkozópontként. Az utolsó napokban az alkalmazottak szomorkodtak volna, ha lett volna idejük. Többen évtizedekig dolgoztak itt, a gofris „bácsit” nem érdemes máshol keresni, ő a zárással nyugdíjba ment.

Jégbüféfortepan

Jégbüfé, Ferenciek tere, Fagylalt, dütemények, tömeg, bezár

Jégbüfé, Ferenciek tere, fagylalt, sütemények, tömeg

1952-ben nyílt meg a Jégbüfé a Ferenciek terén, a cél az volt, hogy olcsón, gyorsan elfogyasztható sós és édes finomságokat kínáljanak a fővárosiaknak. Ezért asztalokat és székeket nem helyeztek el a helyiségben, állva kellett fogyasztani a süteményeket.


– Az volt a legjobb benne, hogy a kirakatban álló pultot támasztva lehetett nézni a tér nyüzsgését, az erre járó embereket – magyarázta Jankó. – Mivel nem ültem, azzal áltattam magam, hogy csak gyorsan bekapok valamit és már indulok is – tette hozzá nevetve a fiatalember.

– Amikor Budapestre kerültem, mindig azt hallottam, találkozzunk a Jégbüfénél. Ez volt az egyik legelső hely, amit megtanultam, bár sosem ettem itt semmit – mondta Gyula, aki úgy döntött, amíg van lehetősége, megkóstol itt egy krémest.


gofri2Krisztina a bezárás hírére érkezett a Jégbüfébe.

– Elbúcsúzom ettől a helytől, na meg a búrkiflitől. A szomszédos ELTE-re jártam, mindig beugrottam egy pozsonyi vagy búrkifliért – mesélte a hölgy, hozzátéve, szerinte sohasem a süteményeiről volt híres ez a hely.

A gofrijáról azonban igen. Itt lehetett először ilyen süteményt kérni, ráadásul az utcáról, egy kis ablakon keresztül. A tésztát Dér István cukrász állította össze, ő is sütötte és kínálta az elmúlt 29 évben.

– Nyugdíjba megyek. Ha az üzlet megmaradna, egy ideig még dolgoznék, de már akkor sem sokáig. Nem bírja már a szervezetem – mondta István érdeklődésünkre. Mikor megkérdeztük, tudja-e, hogy az interneten csapatok szervezkednek, hogy elköszönjenek a „gofris bácsitól”, könnyezni kezdett. – Nagyon megható, hogy beszélnek rólam és gondolnak rám – mondta Dér István.

Jégbüfé, Ferenciek tere, Fagylalt, dütemények, tömeg, bezár

A Jégbüfé utolsó hetében csak egy kicsit volt nagyobb a forgalom a megszokottnál.

– Itt sosincs üresjárat, nem érzem, hogy most feszítettebb lenne a tempó – mondta a kasszás hölgy, aki egy ideje már a pultban áll. Ám a rendszer a régi, az ember először fizet, majd a blokkal odébb sétál, és egy másik kiszolgálótól megkapja rendelését. – Azt hiszem, ez is a hírnevünkhöz tartozott, hogy nálunk megmaradt ez a rendszer. Miközben fizetnek a vendégek, mindenkinek van egy jó szava, elbúcsúznak tőlünk. Kedves dolog ez a vendégektől, jólesik. Tulajdonképpen az életem a Jégbüfé, 23 éve dolgozom itt – magyarázta a hölgy, aki azonban a nevét nem akarta elárulni, mondván, még nem tudja, mi lesz vele, de reménykedik, hogy más helyen újra kinyitnak és ott kap munkát.

A Párisi udvar palotáját megvásárló befektetőcsoport luxusszállodává alakítja az épületet.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Mintha győztek volna: döntetlen

    Mintha győztek volna: döntetlen

    A Tatabánya szombaton Győrben 24-24-es döntetlent játszott a francia Pays d’Aix Université Club csapatával a férfi kézilabda…

  • Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

    Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

    A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége idén már harmadszor tartott úgynevezett lélekmozgató órákat az ország számos pontján. A diákok a testnevelés és osztályfőnöki órák keretében ismerkedhettek meg a fogyatékkal élők mindennapjaival és sportolási lehetőségeivel.