2020. február 18., kedd
Bernadett

Program

Budapest Music Expo: ismét hangszerkiállítás a Symában

Immár tizedik alkalommal rendeznek nagyszabású nemzetközi audiovizuális és hangszerkiállítást a Syma-csarnokban. A Budapest Music Expo (korábbi nevén Hangfoglalás) október 2. és 4. között lesz, idén több esemény kapcsolódik a Cseh Tamás Programhoz.

A Syma-csarnok három termében 12 ezer négyzetméteren mintegy 300 zenei eseménnyel, hetven kiállítói standdal, hangszerbemutatókkal, koncertekkel, közönségtalálkozókkal várják az érdeklődőket. A rendezvény ingyenes – mondta Andrásik Remo, a szervező Hangszeresek Országos Szövetsége (Hanosz) főtitkára a keddi sajtótájékoztatón.


Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke beszámolt arról, hogy a Budapest Music Expo C-csarnokában három színpadon a Cseh Tamás Program által támogatott zenekarok lépnek fel. A programhoz, illetve a ProArt néhány hónappal ezelőtt közzétett zeneipari jelentéséhez kapcsolódva szakmai előadások, beszélgetések is lesznek a három nap során a Symában: október 2-án, pénteken L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, másnap Doncsev András tart előadást a Cseh Tamás Programról.

“Idén a tavalyihoz képest másfélszer annyian, mintegy 350-en jelentkeztek a könnyűzene támogatására létrejött Cseh Tamás Program első alprogramjára. Közülük előzetesen 78 pályázót választott ki a szakmai kollégium, a szeptember utolsó napjaiban sorra kerülő meghallgatáson az Akvárium Klubban közülük választanak ki 25-öt. Ők az alprogramra elkülönített összesen 60 milliós forintos támogatási keretből már nemcsak első hang- és képfelvételeikre, hanem koncertekre és lemezpromócióra is költhetnek” – hangsúlyozta Doncsev András.


Mint kifejtette, idén a tavalyi összeg mintegy duplája, 960 millió forint áll rendelkezésre a Cseh Tamás Programra az üres adathordozói jogdíjakból. Már megjelent a második, klubtámogatói alprogram pályázata is, erre 80 millió forint áll rendelkezésre. Doncsev András hozzáfűzte: a cél az, hogy minden megyében legalább egy klubot támogassanak. A ProArt idei zeneipari jelentésének egyik kiemelt megállapítása volt, hogy Magyarországon csekély az érdeklődés az élőzene iránt.

“A rendelkezésünkre álló mintegy 1 milliárd forintból 100 milliót különítünk el egy külön zenei nevelési-oktatási alprogramra, amelynek célja, hogy a fiatalok a könnyűzene segítségével kapjanak kedvet a hangszertanuláshoz” – mondta az NKA alelnöke.

A sajtótájékoztatón Balogh Géza, a Hanosz elnöke szólt arról, hogy a Budapest Music Expo C-csarnokában a Cseh tamás Program támogatottjai mellett az Öröm a zene elnevezésű tehetségkutató program döntősei, valamint a Kőbányai Zenei Stúdió diákjai is színpadra lépnek.

Zsidei János, a kiállítást támogató Magyar Professzionális Rendezvénytechnikai Társaság elnöke arról beszélt, hogy a személyszállítási törvény idei módosításának rendezvénytechnikai vonatkozásai is vannak, erról is szó lesz az expo egyik beszélgetésén.

Andrásik Remo rendkívül fontosnak nevezte, hogy a zeneipari jelentés Magyarországra nézve kedvezőtlen megállapításai kapcsán sikerüljön kilépni a jelenlegi helyzetből, vagyis ne legyünk többé Európa sereghajtói a valamilyen hangszeren játszó emberek számát tekintve.

A szervezők idén 50 ezer látogatót várnak a Budapest Music Expóra.

Kapcsolódó Cikkek