2020. február 17., hétfő
Donát

Egyéb XIX.kerület

Dávidék megkapták, amire vágytak

A gyógyíthatatlan betegségben szenvedő 23 éves Csorba Dávid végre normális környezetben töltheti idejét, miután hosszú kálvária után beköltözhettek egy önkormányzati lakásba. Az adományokból futotta a felújításra, de a fiú kerekes székét ellopták.

Gajda Péter polgármester szociális lakást ad át Pálfi Margitnak, aki izomsorvadásban szenvedő gyermekét neveli.

Dávid balra már nem is tudja fordítani a fejét, csak jobbra (Fotó: Keresztesi Balázs)

Hosszú idő után végre felhőtlenül örülhetett az édesanya, Pálfi Margit, amikor a polgármester és a sajtó képviselőinek jelenlétében hivatalosan is átvette azt az önkormányzati lakását, ahova pár napja beköltöztek. Csorba Dávid mamája nap mint nap azért küzd, hogy fiának a lehető legjobbat adja. Amíg adhatja. A huszonhárom éves fiú ugyanis gyógyíthatatlan Duchenne-féle izomsorvadásban szenved. Gyerekként kerekes székbe került, most már folyamatosan egy speciális ágyban fekszik és egy éve gépről lélegeztetik. Pontosan nem tudni, meddig bírja a szíve a terhelést, de nem foglalkoznak a jövővel, a mának élnek. Néhány lapszámmal ezelőtt beszámoltunk arról, hogy késik a költözés, amivel javíthatnának Dávid életkörülményein, és a penészes házból az utca túloldalán lévő panelbe, tiszta, jó levegőjű lakásba mehetnének. Szeptemberben új fejezet kezdődött életükben, hiszen sikerült elfoglalniuk új otthonukat.


– Sokszor nehéz elviselni a helyzetet, de sokat nevetünk, viccelődünk, máshogy nem lehetne kibírni, túlélni ezt a sok rosszat – mondta Margit lapunknak, majd hosszan hallgatott, de megállta sírás nélkül. – Most megvan az, amire vágytunk. Eljöttünk a penészes lakásból, szép környezetben vagyunk, egy újszerű lakásban az első emeleten.

Gajda Péter polgármester szociális lakást ad át Pálfi Margitnak, aki izomsorvadásban szenvedő gyermekét neveli.

Dávid édesanyja végre új lakásba költözhetett a fiával (Fotó: Keresztesi Balázs)

Az önkormányzati segítséggel kapott lakás felújításra szorult, ennek önrészét spórolt pénzükből és adományokból fizették Margiték, az édesanya pedig nagyon hálás mindenkinek, aki csak egy kicsit is hozzájárult az életük megkönnyítéséhez. Vannak, akik nem pénzzel, hanem tárgyakkal, bútorokkal segítettek. Dávid azonban 24 órás felügyeletre szorul, azaz a kiadások folyamatosak, közel százezer forintba kerül a havi ellátása. Ezenkívül speciális, kompresszoros matracot, párnákat, támasztékokat és infúziós állványt kellene venniük.


Dávid mosolygós fiú, de vannak nagyon nehéz pillanatok az életükben. – Amikor leszívjuk a váladékot, az van, hogy fáj neki és bepánikol. A múltkor egy ilyen eset után másfél órán keresztül sírt, hogy ő nem akar meghalni. Egyszer így lesz vége? – kérdezte. Mit mondjak erre? Mondjam, hogy igen? Hogy mondhatnék ilyet? Ha meg azt mondom, hogy nem, akkor viszont hazudok, ő pedig mindig arra kér, az igazat mondjam.

Az orvosok sem tudják pontosan, meddig élhet Dávid. Azt mondják, ameddig a szívizomzata bírja, ami lehet kettő vagy akár hat év is. – Nem beszélünk róla, teljesen lehúzna minket, ha folyton erről társalognánk – zárta a beszélgetést az anyuka, és már ment is ragyogó mosollyal az arcán, és azon viccelődött a fiával, hogy igenis nagyon jól mutat az új, rózsaszín függöny a szobában, egyáltalán nem lányos.

 

Írásban beszélgetnek

Dávid ugyan halkan tud suttogni, de ezt nehezen értik meg a környezetében, ezért számítógépen keresztül kommunikálnak. Éppen ezért lenne szüksége még egy speciális számítógépasztalra az ágyába.

 

Ellopták a kerekes széket

Hihetetlen, de megtörtént. A költözés során a kerekes széket rövid időre a ház belső, csak kulccsal hozzáférhető előterében hagyták. Mire lementek érte, hogy felvigyék az első emeletre, hűlt helye volt. Egy ilyen szék újonnan több százezer forintba kerül.

 

Ha tud, segítsen!

Számlaszám: Pálfi Margit Erzsébet 11773360-00573245 (OTP Bank). Ha valaki egyéb segítséget vagy felajánlást szeretne tenni, megteheti a [email protected] e-mail-címen.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves szerdán korában elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója – értesült a Nemzeti Sport a családtól.

 • Családi farsang

  Családi farsang

  Apukák és anyukák együtt farsangoltak a csepeli Közösségi Pontban

 • Veszélyes ritkaság

  Veszélyes ritkaság

  Debrecen – Egy sisakos kazuár személyében új lakó érkezett a Debreceni Állat- és Növénykertbe.