EUR: 335,77 Ft
CHF: 315,55 Ft
2020. február 16., vasárnap
Julianna, Lilla

Extra

Dorogi Gabriella: Elfogadtam, hogy anya már nem emlékszik rám

lokálnak1Alzheimer-kórral küzd Dorogi Gabriella édesanyja. Az egykori riporter a Lokálnak mesélte el, miből merít erőt nap mint nap a visszafordíthatatlan állapot elviseléséhez

– Az Alzheimer-kór lassan teljesen elvesz tőlem. Hisz néha már azt hiszed, az unokád vagyok. De még vannak pillanatok, amikor tudod, hogy a nagyobbik lányod. A keserű pillanatok ellenére hálás vagyok. Hálás azért, mert te vagy az édesanyám, mert megszülethettem – ezekkel a megható, mégis keserű sorokkal köszöntötte fel édesanyját születésnapján a Napló egykori riportere, Dorogi Gabriella, utalva arra, hogy édesanyja súlyos beteg. Ma már hihetetlen számára, hogy két évvel ezelőtt még minden rendben volt…


Nincs más gyógyír, csak a szeretet

A szellemi leépülés az Alzheimer-kór velejárója, mivel ebben a betegségben az egészséges agyszövet degenerálódik, elsorvad. Jelenleg az intenzív kutatás ellenére az Alzheimer-kór kezelésére nem áll rendelkezésre hatékony terápia, csak olyan kezelések, amelyek segítségével az életminőség javítható egyes pácienseknél. A beteggel való együttélés rengeteg türelmet igényel. Azok, akiknek Alzheimer-kórjuk van, illetve akik gondozzák őket, támogatást és rengeteg szeretetet igényelnek a családjuktól és barátaiktól – összegezte dr. Zsuga Judit neurológus a webbeteg oldalán.

– Anyukám könyvelő volt, egész életében a tudására, a szellemi frissességére támaszkodott. Annyira méltatlan, hogy ez történik vele. Két éve tart ez az állapot, az első fél év arról szólt, hogy „jaj, milyen feledékeny lettél”. Teltek a hetek és egyértelművé vált, hogy nagy baj van. Többször mondta, hogy ne akarjuk őt megvezetni, mert nem emlékezett arra, amit megbeszéltünk. A sejtésünket végül egy szakember támasztotta alá. Ez egy olyan betegség, ami tarthat rövidebb vagy hosszabb ideig, de gyógyíthatatlan. A folyamat pedig megállíthatatlan, maximum lassítani lehet. Nekünk ezzel kell együtt élnünk – mondta a Lokálnak Gabi, aki nem tagadja, hosszú utat tett meg a lelki fejlődésben és próbálja a legszörnyűbb helyzetben is a jót látni.

– Tavalyelőtt nyáron a szüleim autóbalesetet szenvedtek. Szerencsére nem esett bajuk, és ezúttal az sem volt baj, hogy anyukám azt is elfelejtette. Nem is tudta, hogy aznap voltak valahol. Szerintem ilyen helyzetben nem azt kell nézni, hogy milyen lett, akit szeretünk, hanem hogy ki volt ő. A másik vigasz számomra, hogy őszintén boldognak látom. Szeretnék apukámnak is többet segíteni, hisz hatalmas teher van a vállán. Édesanyámnak mindennap mindent ugyanúgy el kell mondani: vedd le a ruhát, mert nagyon meleg van, ülj le reggelizni… Emlékekről egyáltalán nem beszélünk, ez senkinek sem könnyű. Arra kell figyelnem, hogy anyukám jól élje meg a pillanatot és erre törekszem mindennél jobban.


Gabi közösségi oldalán ezrek olvasták anyukájához írt vallomását, sokan könnyek között.

– Néhány hete a szemembe néztél és mosolyogva azt mondtad: „szeretlek, nagyon, nagyon, nagyon”… És azt is mondtad, hogy „szép vagy, gyönyörű…” és ragyogott a szemed! Tudom, te már erre sem emlékszel. De én örökké emlékezni fogok! És hálás vagyok, mert annyi mindent tanulhattam tőled, oly sok mindent megmutattál, felneveltél és lehetőséget adtál arra, hogy az lehessek, aki most vagyok. Hálás vagyok azért, mert Te vagy az édesanyám!

 

lokálnak2 dorogi anyukaja

Kapcsolódó Cikkek