2020. április 10., péntek
Zsolt

Egyéb VIII.kerület

Elismerést kaptak Józsefváros közösségi terei

Dr. Sára Botond, Alpolgármester, köztérmegújítási nívódíjKöztér-megújítási Nívódíjat kapott a felújított Kálvária tér, a Teleki László és a FiDo tér rehabilitációja pedig dicséretben részesült a Magyar Urbanisztikai Társaság pályázatán. Sára Botond, Józsefváros alpolgármestere úgy fogalmazott: nagy megtiszteltetés ez a szakmai elismerés, de az még nagyobb öröm, hogy a kerület lakói szeretik, használják és óvják ezeket a köztereket.

Józsefváros önkormányzata 2010-ben indította el a kerület újjáépítését célzó programját. A Magdolna negyed rehabilitációjára közel 4 milliárd forint értékben 100 százalékos uniós támogatást nyert el, a második ütemben következett a közterületek felújítása, ennek során készült el a Kálvária, a Teleki és a FiDo tér.


Dr. Sára Botond, Alpolgármester, köztérmegújítási nívódíj

Dr. Sára Botond

– A cél nem csupán az volt, hogy „látványra” felújítsuk a területeket, hanem hogy az itt élők visszakapják a tereket, eredeti funkciójukban – hangsúlyozta Sára Botond, Józsefváros alpolgármestere. – A Kálvária tér korábban a város egyik legfejletlenebb része volt, főként a hajléktalanoknak és a drogosoknak adott otthont. Közbiztonság és köztisztaság szempontjából is aggályos volt ez a terület, hiszen szomszédságában működött a Kék Pont Alapítvány tűcsereprogramja is. A felújítás után a tér tulajdonképpen park lett, kétharmada fás, füves terület. Ugyanakkor minden funkció  megtalálható: van játszótér, információs pont, alkalmas rendezvények megtartására és a szökőkutat is felújítottuk. Az erre költött 180 millió forintnak köszönhetően egy nagyon jó hangulatú terület alakult ki. A környezetében is megindultak a felújítások, annyira vonzóvá vált a környék, hogy ide költözött a Turay Ida Színház, valamint egy teljes társasházi homlokzat is megújult – részletezte az alpolgármester.

– A Teleki téren régebben kocsmahangulat volt, folyt a köztéri italozás, ezért az ott élők nem szívesen mentek le sétálni. Ez a terület körülbelül 160 millió forintból újult meg – ez igazi sikertörténet. A Teleki tér fejlesztésében a tervezéstől a kivitelezésig részt vettek az ott élő lakosok, akik most már az üzemeltetésből is részt vállalnak. Megalapították a Társak a Teleki Térért Egyesületet, amelynek már 120 tagja van. Ők használják a teret, fontos volt, hogy ők mondják meg, milyen legyen, hova kerüljön a játszótér, a kutyafuttató stb. Az önkormányzat csak szakmai szempontból szólt bele – mesélte Sára Botond.


Teleki tér, színpad, játszótér, Teleki László szobor

Hangulatos zöld a Teleki téren

Az egyesület tagjai kidolgoztak egy házirendet is, amely mindhárom térre vonatkozik. Kijelölték, hogy ki felügyeljen a parkra, tartják a kapcsolatot a rendőrséggel, közterület-felügyelettel, polgárőrökkel, de ők maguk is beavatkoznak, ha azt látják, valaki rongálja szeretett terüket.

– Féltünk a rongálásoktól, de kiderült, a józsefvárosiak óvják a területeiket, vigyáznak rá. Emellett minden terünk bekerített, bekamerázott, valamint a kerületőrség is figyel – hangsúlyozta az alpolgármester, hozzátéve, hogy a tér felújításának kapcsán kiderült: egy ilyen ügynek hatalmas közösségépítő ereje van.

Kálvária tér, szökőkút, játszótér

Népszerű találkozóhely a szökőkút a Kálvária téren

A FiDo tér a fiatalok kedvenc találkozó- és sportolási helye lett, rendszeresen kijárnak ide szociális munkások, akik foglalkoznak a gyerekekkel, előadásokat tartanak, rajzolnak és mozognak velük.

– Ez a tér korábban nem is létezett, a területet körbevevő Fiumei út és a Dobozi utca nevéből származik a FiDo . Itt egy sport- és közösségi szabadidőtér jött létre hozzávetőleg 220 millió forintból, nincs másik ilyen funkciójú tér Budapesten – tájékoztatott Sára Botond, aki szerint a józsefvárosi közösségi terek elismertsége az itt élők sikere. – Egy városvezető számára kétféle elismerés van: az egyik a szakmai, amelyet most nagy örömünkre megkaptunk. Ám az ennél is fontosabb elismerés az itt élők visszajelzése, hogy használják a tereket és vigyáznak rá.

FiDo tér, Dobozi utca, Fiumei út, sportpálya, street workout

Itt levezethető a fölös energia

Kapcsolódó Cikkek

  • Miskolc összefogott

    Miskolc összefogott

    „Miskolc valóban összefog! – adta hírül örömmel dr. Alakszai Zoltán önkormányzati képviselő, milyen sokan csatlakoztak a „Koronavírus – Segítsünk egymásnak!

  • Alkalmazkodtak az új életmódhoz

    Alkalmazkodtak az új életmódhoz

    Nem csak a diákok, a tanárok élete is átalakult. Otthonról oktatnak, sőt, mint kiderült, még többet is vállalnak a kötelezettségüknél. Jó példa a társadalmi szerepvállalásra a gyáli Molnár házaspáré.