EUR: 337,21 Ft
CHF: 317,84 Ft
2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Sport

Ezt az eredményt most is elfogadjuk

Labdarúgó-válogatottunknak rég nem látott esélye van arra, hogy kijusson az Európa-bajnokságra, igaz, ehhez le kell győzni Romániát. Márpedig erre utoljára 1981-ben voltunk képesek. Akkor Fazekas László szerezte a mérkőzés egyetlen gólját. A Lokál telefonon érte utol a Belgiumban élő ezüstcipős futballistát.

fazekas_lokal2

Legutóbb Fazekas László (középen) góljával tudtuk legyőzni Romániát (fotó: mti)

– Ezt nem mondják komolyan! Az a mérkőzés 1981-ben volt! Azóta nem vertük meg a románokat? Bevallom, ezt nem tudtam. Álmomban sem gondoltam volna, hogy 2015-ben még arról beszélünk, hogy én lőttem az utolsó győztes gólt Románia ellen – mondta meglepődve Fazekas László. Az ezüstcipős futballista az 1982-es mérkőzésre viszont tisztán emlékszik.


– Forró légkörű meccs volt, ahol győzni kellett. A 18. percben hibázott a román védelem, és bár a mérkőzés elején volt egy elrontott ziccerem, most nem hibáztam: ballal, kicsit megemelve rúgtam el a labdát a kapujából kijövő Iordache mellett. A gólt tehát én szereztem, de a siker nem ennek volt köszönhető, hanem annak, hogy Mészöly Kálmán szövetségi kapitány több már leírt, idősnek titulált játékost hívott vissza a keretbe. Így játszhatott például Bálint László, Müller Sándor, és így játszhattam én is a meccsen.

Mint Fazekas elmondta, akkor egy jó szövetségi kapitányi húzás kellett a sikerhez, és bár Belgiumban él, naponta figyelemmel követi a magyar futball eseményeit, így azt is tudja, sokan féltik a csapatot azért, mert Bernd Storck személyében olyan kapitányunk van, aki nem beszéli a nyelvet, így nem tud nagyobb figyelmet fordítani a mentális felkészítésre.


– Komolyan mondom, már gyomorfekélyem van ettől a dumától. Az ország válogatottjában szerepelni, az országot képviselni egy Eb-selejtezőn az egyik legnagyobb megtiszteltetés, ami futballistát érhet. Románia pedig az egyik legnagyobb ellenfele a magyar csapatnak. Ha egy ilyen mérkőzés előtt mentálisan fel kell készíteni egy játékost, ha az számít, hogy a kapitány magyar vagy külföldi, magyarul beszél vagy épp németül, akkor megette a fene az egészet. Nem kell ezt túlragozni: teljesen mindegy, hogy ki ül a kispadon, a meccs végén minden játékosnak úgy kell lejönnie a pályáról, hogy közben „rálépjen a nyelvére.”

És hogy mit vár Fazekas László a mérkőzéstől?

– Telt ház lesz, tehát a hangulattal nem lesz gond. Jó lenne az elején gólt szerezni, hogy megnyugodjanak egy kicsit a játékosok, de a sikerhez kell a korrekt játékvezetés is. Nagyon örülnék neki, ha szeptember 5-én már nem én lennék az a játékos, aki az utolsó győztes gólt lőtte Románia ellen.

magyarroman_lokal

Az utolsó magyar győztes csapat

Kapcsolódó Cikkek