EUR: 338,83 Ft
CHF: 318,97 Ft
2020. február 25., kedd
Mátyás

Budapest

Felújítás, csak egyszer legyen vége!

, Image: 48285099, License: Rights-managed, Restrictions: Pre-approval required from content provider for exclusive licensing. A minimum fee will apply for licensing exclusively. Please contact your Corbis Account Representative., Model Release: no, Credit line: Profimedia, CorbisEbben a történetben nem a személyek és a helyszínek a fontosak, hanem a logika és a következmény.

Történt ugyanis esztendeje, hogy egy igazi barátom segítséget kért egy igazi barátja feleségének. Én ugyan nem ismertem a segítendőket, de a barát azért barát, hogy ha kér valamit, akkor legjobb tudásunk szerint (talán a kútba ugrás kivételével) megtegyük. És így is történt.


Barátom barátjának a felesége elnyerte jutalmát, megnyugodni látszott a világ. S történt egy apróság, hogy esztendővel később költözködtem, de az új ház apró, ám nélkülözhetetlen beavatkozásokra (parkettacsiszolás, tisztasági festés) szorult. Erről beszélgettem barátommal, aki egyből ajánlotta is barátját (akinek segítettem), hiszen építési vállalkozó, kivitelező.

Minden egyszerűnek, könnyednek tűnt. Na, ilyenkor nem az semmi, mint aminek látszik. A barátom barátja zokszó nélkül igent mondott, feltérképezte a terepet (sokat nem jegyzetelt), elkérte a kulcsot, hogy hétfőn kezdenek is és minden a megbeszélt ütemterv szerint fog haladni. Egy apróságot felejtett el közölni: másnap elutazik egy hétre nyaralni…


És még egy másik apróságot is elfelejtett közölni: az alvállalkozók, mesteremberek elérhetőségét. Így aztán álltunk a vártán – mesterekre várván. Sok logika és köszönet nem volt benne. Először jöttek a festők. Majd a parkettások. Utána – amikor minden szép frissen mázolt volt – a burkolók, redőnyösök et cetera. Káosz volt az egész. Végeláthatatlan. Közben a kertépítők kertépítettek, a konténer púposodott – még véletlenül sem vitték el. Szóltunk volna, csak hát az a fránya telefonszámhiány…

Mit tehetsz ilyenkor? Pironkodva, de a kényszer hatása alatt szólsz a barátodnak. Aki együtt nyaral a logisztikából megbukott építésszervező barátjával. És pironkodva rápirít. (Különösen akkor, amikor a takarítók hamarabb jönnek, mint az őrült kosszal járó redőnyösök…) A barát barátja meg bedurcásodik, megsértődik, nem reagál sms-re, hívásra. Telefon kikapcs – szerinte ez a megoldás.

A barát meg simítani próbál. Végül aztán – direktben megszerezve az elérhetőségeket – a ház (úgy-ahogy) elkészült. S jött a csattanó. Barátomnak az együtt nyaraló barátja a hazaúton árulta el, hogy szervezési nehézségek (káosz) miatt nem tudja másnap elkezdeni barátom anyósánál a festést…

Felért tíz medúzacsípéssel. S hogy mi ebből a tanulság? Ha bármilyen munkára fővállalkozót kérsz fel, akkor tudd meg, hogy mikor nyaral és szerezd be az összes alvállalkozójának a telefonszámát. És légy magad a logisztika irányítója és a diszpécser. Számtalan pluszmunkától kíméled meg magad.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rollereznél? Engedély kell!

  Rollereznél? Engedély kell!

  Terézváros haragszik a turistákra. Január 1-jétől a szállásadók kötelezettségeit növelték, most pedig a rollereket bérlőkre szálltak rá.

 • Ciao, Giro!

  Ciao, Giro!

  Először rendezi Magyarország a Giro d’Italia országúti kerékpáros verseny néhány szakaszát. A rajt Budapesten lesz, a 100 napos visszaszámlálás január 30-án kezdődött meg: ezért öltözött rózsaszínbe jó néhány épület a fővárosban.