2020. február 27., csütörtök
Edina

Külföld

Finnország fokozza a migránsok ellenőrzését a határon

A finn belügyminiszter bejelentette csütörtökön, hogy az ország hatóságai fokozzák a migránsok ellenőrzését a svéd határon a menedékkérők megnövekedett számára tekintettel.

Petteri Orpo az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy a rendőrség, a határőrség és a bevándorlásügyi hatóságok fokozottan ellenőrizni fogják a külföldieket a svéd határvidéken, amivel az a céljuk, hogy kapcsolatba lépjenek a hivatalos okmányok nélkül Finnországba érkező valamennyi személlyel, és elirányítsák őket az ország északi részén, a határ közelében lévő befogadóközpontba.


Finnországban az utóbbi időben a menedékkérők számának jelentős növekedését lehet tapasztalni. Túlnyomórészt irakiak érkeznek, és Svédországon, a haparanda-tornói határátkelőn keresztül érik el az országot. A finn bevándorlásügyi hatóságok adatai szerint hetente közel 1200-an lépik át a határt ezen az útvonalon. Finnország az idén 25-30 ezer menedékkérőre számít, ami 7-8-szorosa a tavaly egész évben benyújtott menedékkérelmek számának.

A finn belügyminiszter azt mondta, a kormánynak pillanatnyilag nem áll szándékában visszaállítani az állandó határellenőrzést, ugyanakkor hozzátette: ha szükséges, hazája készen áll ezt megtenni. Orpo beszélt arról is, hogy Finnország szeretné felgyorsítani a menedékkérelmek elbírálását, és azonnal kiutasítani azokat, akik nem jogosultak a menekültstátusra. Ezzel azokra az európai menedékkérőkre utalt, akiknek nincs esélyük arra, hogy menekültstátust kapjanak.

Finnországba viszonylag nagy arányban próbálnak meg eljutni iraki menedékkérők, miután az év első felében benyújtott 548 iraki kérelem 54 százalékát pozitívan bírálták el a finn hatóságok, míg Svédországban 33 százalék volt ez az arány.

Kapcsolódó Cikkek