EUR: 338,29 Ft
CHF: 318,74 Ft
2020. február 21., péntek
Eleonóra

Külföld

Franciaország nem fog habozni visszaállítani a határellenőrzést

Franciaország “nem fog habozni” visszaállítani átmenetileg a határellenőrzést, amennyiben az szükségessé válik a következő napokban vagy hetekben – mondta szerdán Manuel Valls francia miniszterelnök a menekültválságról a nemzetgyűlésben rendezett vitában.

“Tavasszal már átmenetileg visszaállítottuk a (francia-olasz) határon az ellenőrzést, és nem fogunk habozni újra megtenni a schengeni szabályoknak megfelelően, minden olyan esetben, amikor a körülmények azt követelik, és ha szükséges az elkövetkező napokban vagy hetekben” – fogalmazott a miniszterelnök.


Manuel Valls védelmébe vette Schengen “megerősítését”, amely lehetővé teszi az emberek szabad áramlását az Európai Unióban.

“Schengen az emberek szabad áramlását jelenti. Az identitásunk, a biztonságunk egyik eleméről van szó. Schengen azonban a külső határok ellenőrzését is jelenti, különben az egész nem működik” – hangsúlyozta.


A miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány 900 új munkahelyet hoz létre a határrendészetnél az illegális bevándorlás elleni küzdelem részeként.

Franciaország idén eddig 16 ezer illegális bevándorlót toloncolt ki, tavaly egész évben utasítottak ki 15 ezer külföldit. Ennek kapcsán Manuel Valls a “példátlan és szükséges erőfeszítésről” beszélt annak érdekében, hogy “a migrációs politika tartható és a menekültjog megőrizhető legyen”.

Azt is jelezte, hogy jövőre 279 millió euróval többet fordít a kormány a menekültek és a menedékkérők elhelyezésére, 2017 végig pedig mintegy 600 millió eurót költ arra a 24 ezer menekültre, akinek a befogadására elkötelezte magát a következő két évben.

A politikus élesen bírálta a kelet-európai országokat azért, hogy elutasítják a menekültek elosztásáról szóló uniós javaslatot. Emlékeztetett arra, hogy Franciaország minden kelet-európait befogadott, amikor “a kommunista diktatúra és üldöztetések elől menekültek el”.

“Most mindenkinek ki kell vennie részét az erőfeszítésből, a kapacitásai függvényében természetesen. (…) A szolidaritás mindenkire vonatkozik, máskülönben az európai projekt lényege omlik össze” – fogalmazott a kormányfő.

“Egyesek azt mondják, hogy mindent be kell zárni. Aki ezt mondja, az behunyja a szemét a menekültek előtt, akik a kapuinknál halnak meg. Mások ennek az ellentétét fogalmazzák meg, azaz mindent ki kell nyitni. Aki ezt mondja, az a valóság és a francia társadalom nehézségei előtt hunyja be a szemét. Az én dolgom és a kormányé az, hogy tisztán lásson” – mondta Manuel Valls.

A felmérések szerint a menekültek befogását illetően megosztott a francia társadalom, a határellenőrzés visszaállítását a menekültáradat feltartóztatására viszont nyolcvan százaléka támogatja a BFM hírtelevízióban szerdán ismertetett közvélemény-kutatás szerint.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rendőrőrs garázsába csapódott

  Rendőrőrs garázsába csapódott

  Tátva maradt a szája a rendőröknek egy melbourne-i őrsön, amikor az épület garázsába hatalmas robajjal rontott be egy kocsi, ami aztán egyenesen egy járőrautó tetején landolt.

 • Nap képe: Isteni macska

  Nap képe: Isteni macska

  Újrahasznosítható fémhulladékból épített óriásszobrott Ibrahim Szalah Básztet egyiptomi macskaistennő tiszteletére.

 • Az uniós büdzséről tárgyal Orbán Viktor

  Az uniós büdzséről tárgyal Orbán Viktor

  Kezdetét vette a következő hétéves uniós költségvetésről szóló brüsszeli EU-csúcstalálkozó.  A Twitteren a tanácsi elnök szóvivője tudatta: Orbán Viktor és Charles Michel már a tegnapi nap folyamán tárgyaltak egymással.