EUR: 337,18 Ft
CHF: 317,88 Ft
2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Egyéb IX.kerület

Friss ivóvizet fakasztanak az utcákon

Budapest 43 pontján ezentúl ingyenesen lehet friss ivóvízhez jutni egy, a tűzcsapokra szerelt eszköznek köszönhetően. Ferencvárosba is jutott kettő a magyar találmányból.

Ivócsap Projekt a Szomory Dezső téren ( Fotó_ Sáfár Tibor)


( Fotó_ Sáfár Tibor)

– Budapesti lakosokként szembesültünk azzal, hogy az utcákon nincsenek ivókutak vagy csak nagyon kevés – kezdte Soltész Judit, az Ivócsap Projekt egyik ötletgazdája. – Kiderült, ez senkinek sem a felelőssége, ezért sok esetben, ha egy felújított térre ivókút is kerül, egy év után már nem működik, mert nincs, aki üzemeltesse. Ezért gondoltuk, hogy egy már meglévő rendszerre kell csatlakozni, amelynek van gazdája. Így találtunk rá a tűzcsapokra, amelyekben ivóvíz folyik és a területi vízműhöz tartoznak.


Az ötletet néhány év elteltével a megvalósítás követte, és elkészült a prototípus, amelyet fesztiválokon teszteltek. A tűzcsapokra apró szerkezetet helyeznek, a rajta lévő gomb megnyomásával pedig 15 másodpercen keresztül folyik az ivóvíz.

– Egy nagyvárosban az ivókutak megléte egészségügyi kérdés is, főleg a hőségriadós időszakokban, és ki tudja váltani a zacskós vízosztást, ami környezetvédelmi szempontból is hasznos. Magyarországon a csapvíz nagyon jó minőségű, ezzel ezt is lehet népszerűsíteni, hiszen ha csapvizet iszunk palackos helyett, megint csak csökkentjük a környezet terhelését. Azt is gondolom, ha az utcán mindig biztosított a friss és tiszta ivóvíz, az emberek szívesebben töltik az idejüket kint – foglalta össze az előnyöket Soltész Judit. – Arra is törekedtünk, hogy minél egyszerűbb legyen az eszköz, a karbantartása se legyen nehéz vagy költséges. Ez egy végtelenül egyszerű szerkezet. Elvileg csak a tűzoltók tudják leszerelni megfelelő eszközzel és módszerrel, mert alapvetően a tűzcsapban lévő nyomás teljesen magára szívja. Ha a tűzoltóságnak szüksége van a tűzcsapokra, a szerkezetek a megfelelő eszközzel bármikor levehetők.


Ivócsap Projekt a Szomory Dezső téren ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Ivócsapprojekt a Szomory Dezső téren
( Fotó_ Sáfár Tibor)

Az Ivócsap Projekt hosszabb távú célja, hogy ne csak ez a 43 belvárosi szerkezet működjön Budapesten, hanem ivócsaphálózat épüljön ki, amely mindenki számára elérhető a külső kerületekben is, rugalmasan igazodva a városlakók igényeihez.

Ferencvárosban ezentúl a Kálvin téren és a Ráday utcában is ihatunk a tűzcsapból.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek