EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 22., szombat
Gerzson

Belföld

Gazdasági megállapodás Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek között

Gazdasági együttműködési megállapodást kötött Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek kedden Budapesten. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az aláírás után tartott sajtótájékoztatón elmondta: új, szélesebb alapokra kell helyezni a kereskedelmi kapcsolatokat a két ország között.

Hozzátette: jelentős visszaesést kell megállítani a kétoldalú kereskedelmi forgalomban. A magyar export az Egyesült Arab Emírségek irányába egy nemzetközi nagyvállalatra, a Nokiára épült. Míg 2013-ban több mint egymilliárd euró volt a magyar kivitel az emirátusokba, 2014-re ez több mint 75 százalékkal csökkent, miután a Microsoft úgy döntött a Nokia megvásárlása után, hogy bezárja a komáromi gyárat – ismertette.


Budapest, 2015. szeptember 15. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Szultán bin Szaíd Al Manszúrit, az Egyesült Arab Emírségek gazdasági miniszterét az Országházban 2015. szeptember 15-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Botár Gergely

Budapest, 2015. szeptember 15.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Szultán bin Szaíd Al Manszúrit, az Egyesült Arab Emírségek gazdasági miniszterét az Országházban 2015. szeptember 15-én.
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Botár Gergely

Szultán bin Szaíd Al Manszúri, az Egyesült Arab Emírségek gazdasági minisztere kiemelte a turizmus szerepét a két ország közötti gazdasági együttműködés fejlesztésében, valamint kitért az innováció fontosságára. Elmondta: az Egyesült Arab Emírségek a 2015-2021 közötti időszakra innovációs stratégiát dolgozott ki, amely számos szektort ölel fel, köztük a vízgazdálkodást, ami kiemelten fontos az arab emirátusok számára. Ebben számos ország, köztük Magyarország együttműködésére is számítanak – tette hozzá.

Szijjártó Péter elmondta: az együttműködési megállapodás értelmében létrejön egy gazdasági vegyesbizottság, amely első ülését jövő év elején tartja Abu-Dzabiban. Megállapodtak abban is, hogy a két ország közötti befektetések szempontjából fontos beruházás-védelmi megállapodást legkésőbb a gazdasági vegyes bizottság ülésén aláírják – mondta.


Megegyeztek továbbá a két ország közötti légiforgalmi egyezmény kibővítéséről a személyforgalom növelése és a teherszállítás beindítása érdekében – ismertette.

A külgazdasági és külügyminiszter kitért arra is, hogy az Eximbank létrehozott egy 300 millió eurós hitelkeretet a magyar és emirátusokbeli vállalatok együttműködésére. A megállapodás szerint sor kerül egy magyar hétre Abu-Dzabiban és Dubajban, ahol a magyar mezőgazdasági, élelmiszeripari, vízgazdálkodási és információtechnológiai lehetőségeket mutatják be.

Szijjártó Péter beszámolt arról is, hogy a magyar kormány száz ösztöndíjas helyet biztosít magyarországi egyetemeken az Egyesült Arab Emirátusokból jövő diákoknak. A miniszter kitért arra, hogy a két ország előkészít egy nukleáris képzési együttműködést, amely során az emirátusokban jelenleg építés alatt álló, négy atomerőmű nukleáris mérnökeinek egy részét Magyarországon képezik majd ki.

Kapcsolódó Cikkek